Powered by

Ντράγκι: «Έτοιμη» η ΕΚΤ και για νέες παρεμβάσεις

Την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, επανέλαβε ο πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την υποβάθμιση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, η οποία αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στο 1,4%, έναντι 1,5% προηγούμενης πρόβλεψης, θα ενισχυθεί στο 1,7% το 2016 (από 1,9% προηγούμενη εκτίμηση) και στο 1,8% το 2017 (από 2%).

Υπήρξε ανάλογη υποβάθμιση των εκτιμήσεων και για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται ότι θα αγγίξει το 0,1% φέτος, θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2016 και θα φθάσει στο επίπεδο του 1,7% το 2017. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ακόμη ότι η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε η αγορά κρατικών ομολόγων να φθάνει στο 33% κάθε έκδοσης, έναντι 25% που ίσχυε έως και σήμερα, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος αγορών σε μηνιαία βάση όσο και τον χρόνο διάρκειά του.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι η υποβάθμιση των εκτιμήσεων οφείλεται και στη διαφαινόμενη «μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό», ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να «μετρηθούν» τόσο το «βάρος» των επιπτώσεων όσο και ο χρόνος που αυτές μπορεί να δράσουν αρνητικά για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, υποδεικνύοντας σαφώς με αυτόν τον τρόπο ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου