powered by

Επιχειρήσεις: Δεν απαντά τα τηλέφωνα η Δημόσια Υπηρεσία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν αποτείνονται γενικότερα στη Δημόσια Υπηρεσία είναι η μη ανταπόκριση στις τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ και η γραφειοκρατία αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με το τρίτο κύμα επιχειρηματικής έρευνας που διεξήγαγε ο όμιλος CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM). 

Σε συνέχεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 17/09/2015 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου κύματος της μέγα επιχειρηματικής έρευνας, η CΥPRONETWORK και το CIIM παρουσιάζει  τα κυριότερα αποτελέσματα σχετικά με το βαθμό χρήσης, ικανοποίησης και εκτίμησης των επιχειρήσεων αναφορικά με τις συναλλαγές τους στο δημόσιο τομέα:

•    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Υπηρεσία Φόρου προστιθέμενης Αξίας. Οι μέσοι όροι χρήσης των υπηρεσιών αυτών, στη βάση μιας 5-βάθμιας κλίμακας ανέρχονται στο 3,0 και 2,9 αντίστοιχα. Ακολουθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με μέσο όρο 2,3, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθούν το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και το Τμήμα Εργασίας με μέσο όρο 1,9 αντίστοιχα. Κάποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε μικρότερο βαθμό με τη μέση χρήση να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,8. 

•    Όσον αφορά το βαθμό ικανοποίησης από την ποιότητα εξυπηρέτησης που προσφέρουν οι δημόσιες αυτές υπηρεσίες, τον υψηλότερο μέσο όρο, παρά τη μικρή χρήση, συγκέντρωσε το Γραφείο Προγραμματισμού (4,0). Ελαφρώς μικρότερη είναι η ικανοποίηση από τα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη (3,7), με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) να ακολουθεί στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας μέσο όρο 3,4. Η ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από το Υπουργείο Υγείας, την Αστυνομία και το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετή έως μεγάλη (μέσος όρος 3,3 αντίστοιχα), με τις υπόλοιπες υπηρεσίες να έπονται συγκεντρώνοντας χαμηλότερες βαθμολογίες. 

•    Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στο βαθμό ικανοποίησης από την ταχύτητα εξυπηρέτησης, με το Γραφείο Προγραμματισμού να καταλαμβάνει και πάλι την υψηλότερη αξιολόγηση (μέσος όρος 4,0), ακολουθούμενο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας (μέσος όρος 3,6 αντίστοιχα). Η ταχύτητα εξυπηρέτησης της Αστυνομίας κρίθηκε μάλλον μέτρια προς θετικά (3,4), όπως μέτρια προς θετικά αξιολογήθηκε και για το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού.

•    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν αποτείνονται γενικότερα στη Δημόσια Υπηρεσία είναι η μη ανταπόκριση στις τηλεφωνικές κλήσεις, τάση που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία (59%) των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα (54%), με την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση να αναφέρεται από δύο στους πέντε (44%) και τις επαναλαμβανόμενες επαφές μέχρι να γίνει η διευθέτηση του θέματος από ποσοστό 38%. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μια στις τρείς επιχειρήσεις έθιξαν το θέμα της νοοτροπίας του προσωπικού των Δημόσιων Υπηρεσιών (36%).  

Η Μέγα Επιχειρηματική έρευνα διεξάγεται από τον όμιλο CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών και με τη χορηγία των Eurobank και BakerTilly. Λειτουργεί ως Benchmark των Κυπριακών Επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες σχετικές παραμέτρους.

Δειτε Επισης

Έρευνα Mastercard: Προτεραιότητα για τους Κύπριους η επένδυση σε εμπειρίες ζωής
Μαρία Παναγιώτου: Η δυναμική του τομέα επενδυτικών ταμείων και ο ενεργός ρόλος του CIFA
PIN-UP Global: Στο top 5 του κυπριακού επιχειρείν με υποψηφιότητα στα In Business Awards
Harm Reduction Conference 2025: Διαμορφώνοντας ένα ασφαλέστερο μέλλον με την καινοτομία
Διαδραστικό εργαστήριο για οικογένειες «Κουβαλώντας το σπίτι μας» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Συνεργασία Nicosia Mall με Ablebook για ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης
Άντρη Τριγγίδου: Αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα των δασμών-Πάντα υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές
Τάσος Γιασεμίδης: Οι δηλώσεις που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, οι αποεπενδύσεις και το ΧΑΚ
CNP Ασφαλιστική: Tα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2024, η πρωτιά της εταιρείας και οι στόχοι για το 2025
Πνοή Αγάπης: Οι υπεραγορές Αλφαμέγα στηρίζουν τη ΜΕΕΝ επιπέδου III του Μακάρειου Νοσοκομείου