Συνάντηση Ρος – Αναστασιάδη στο Μπρούκινγκς

Δείπνο παράθεσε το ίδρυμα Brookings στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο οποίο συμμετείχαν μέλη του Ιδρύματος Brookings,  στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών και στελέχη από έγκριτες αμερικάνικες δεξαμενές σκέψης. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Wilbur Ross, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη.

Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω,  Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη και μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε στη διάρκεια δείπνου για τη κατάσταση της οικονομίας στη Κύπρο σήμερα και για τις θετικές προοπτικές, καθώς επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που οδήγησαν τη Κύπρο σε μνημονιακό πρόγραμμα.

Πριν από το δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του αναφέρθηκε στην κυπριακή οικονομία και τα μαθήματα που διδάχθηκε η Ευρώπη από τη πρόσφατη οικονομική κρίση στη Κύπρο.

Η εκδήλωση ήταν κλειστή για τον Τύπο, ωστόσο όπως ανέφερε συνεργάτης του Προέδρου, κινήθηκε στο ίδιο περίπου πλαίσιο με τον ομιλία του κ. Αναστασιάδη του Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση για εφαρμογή του προγράμματος και αναφέρθηκε στα μαθήματα που η Κύπρος δίδαξε μέσα από την από τη κυπριακή οικονομική κρίση  τόσο προς την Ευρώπη αλλά και γενικότερα.

Το πρώτο μάθημα, είπε, είναι ότι οι καθυστερήσεις και η αναποφασιστικότητα συνεπάγονται πολύ υψηλό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Πολλά από τα οικονομικά προβλήματα προκλήθηκαν από καθυστερήσεις, αναβολή και απραξία, που επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, ιδίως όταν η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αρχίζουν να διαβρώνονται και η ύφεση μπορεί να ακολουθήσει ένα γεωμετρικά αρνητικό σπειροειδές αποτέλεσμα.

Τόνισε ότι η διόρθωση αυτής τη κατάστασης συνεπάγεται αναπόφευκτα πολιτικό κόστος και απαιτεί θάρρος και αποφασιστικότητα. Όμως οι οικονομικές εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν εξ αιτίας των πολιτικών, των οποίων καθήκον είναι να λαμβάνουν εγκαίρως προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα κι αυτή θα πρέπει να είναι η υπηρεσία την οποία θα πρέπει να προσφέρουν στις χώρες τους.

Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποδίδει ακόμη και  βραχυπρόθεσμα.

Είναι καθολικά αποδεκτό ότι τα πλήρη οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποκομίζονται μακροπρόθεσμα και σε σχέση με την Κύπρο, αρκετό καιρό μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του. Παρ `όλα αυτά είναι επίσης σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί δρουν ως καταλύτης για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και της εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές, επιχειρηματίες και καταναλωτές, όλοι περιμένουμε μακροοικονομική σταθερότητα και ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, χωρίς στρεβλώσεις.

Στην Κύπρο ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης που προκάλεσε τη δίνη των γεγονότων. Για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη απαιτούνται δράση και πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται δέσμευση και αποφασιστικότητα, είπε.

Ένα τρίτο δίδαγμα είναι πως η αντίληψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί πάντα σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας είναι ψευδής. Μπορούμε, είπε, να είμαστε πιο παραγωγικοί με την εξασφάλιση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι. Η οικονομική ανάκαμψη ή η ανάπτυξη είναι δομικό πρόβλημα και δεν απαιτούν πάντα τη συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού και στις αξίες επί των οποίων θα πρέπει να εδραιωθεί η όποια λύση για να είναι βιώσιμη, στο περιφερειακό ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας αλλά και στις στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο