Τα «κλειδιά» της οικογενειακής επιχείρησης

Η κρίσιμη απόφαση της διαδοχής, η διαφάνεια, οι ξεκάθαροί ρόλοι και άλλα πολλά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκύπριου Συνεδρίου Οικογενειακών Επιχειρήσεων. 

Επιχειρηματίες από την πρώτη, τη δεύτερη αλλά και την Τρίτη γενιά οικογενειακών επιχειρήσεων ήταν εκεί συζητώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τη στήριξη που χρειάζονται και τα σημεία «κλειδιά» για μια πετυχημένη πορεία. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δημήτρης Βάκης, διοικητικός σύμβουλος της KPMG, κρίνοντας από την ιστορία οι πιο πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που χάθηκαν, είχαν αυτή την αρνητική κατάληξη κατά την καθοριστική περίοδο της διαδοχής. Το θέμα της διαδοχής, υπογράμμισε, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυπριακές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλιά γενιά πρέπει να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης στη νέα γενιά από πολύ νωρίς. Οι αξίες τόνισε είναι πιο σημαντικές ακόμα και από τους κανονισμούς μιας επιχείρησης, τις οποίες πρέπει να κατανοήσει ένα νέο μέλος της επιχείρησης. Επίσης, υπογράμμισε ότι η επιλογή των διαδόχων πρέπει να γίνει με μεγάλη αντικειμενικότητα και κατόπιν συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της επιχείρησης.  

Όπως είπε, ένα νέο στέλεχος πρέπει να δοκιμάσει να εργαστεί σε όλους τους τομείς της επιχείρησης από νωρίς για να μπορεί να εκφέρει γνώμη και μελλοντικά να είναι σε θέση να αλλάξει ακόμα και τη στρατηγική της εταιρείας. Από την πλευρά της, η παλιά γενιά θα πρέπει από τα 50 χρόνια περίπου να ξεκινήσει να σκέφτεται ποιος είναι ο κατάλληλος διάδοχος και ταυτόχρονα να δώσει το περιθώριο στη νέα γενιά να λάβει τις δικές της αποφάσεις και να κάνει τα δικά της λάθη για να μάθει από αυτά. 

Εξάλλου, ο κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, διευθύνων σύμβουλος της KPMG, χαιρετίζοντας το συνέδριο υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία και τις οικογενειακές επιχειρήσεις του τόπου να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι η μείωση του κύκλου εργασιών τους, η μειωμένη κερδοφορία και οι περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης, που μειώνουν τη δυνατότητά τους για επενδύσεις. Ο ίδιο ς υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων οικογενειακών επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να επιστρέψουν σε υγιή ανοδική πορεία. Οι ίδιες από την πλευρά τους, πρόσθεσε, οφείλουν να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τη διοικητική τους δομή.

Δειτε Επισης

Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ