Powered by

S&P: Αναβάθμισε την Κύπρο σε BB-

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, από "Β+" σε "ΒΒ-" προέβη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, με θετικό το outlook.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σκεπτικό της αναβάθμισης βασίζεται στους εξής παράγοντες:

Τον Απρίλιο του 2015, η Κύπρος ενίσχυσε περαιτέρω την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στη ροή καταθέσεων. 

Παρότι η S&P, εξακολουθεί να βλέπει την ποιότητα του ενεργητικού του κυπριακού τραπεζικού τομέα ως βασικό παράγοντα ανησυχίας, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας ξεπερνούν τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης.

Β. Παπαδόπουλος: Επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής της Κύπρου
Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ διατηρώντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί άλλη μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου, αλλά και τη θετική προοπτική που έχει η κυπριακή οικονομία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ορθή πορεία και η συνετή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Το θετικό outlook, αντανακλά το ενδεχόμενο αναβάθμισης του αξιόχρεου της Κύπρου το προσεχές 12μηνο εάν παρατηθεί συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και περαιτέρω μείωση του κρατικού χρέους.

Αναφορές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ΑΗΚ
Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται πιο αποφασιστικά μέτρα για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος.

Παρ `όλα αυτά, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το μαξιλάρι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχει στην Κυβέρνηση περιθώριο για αντιμετώπιση κινδύνων στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε σχέση με την πώληση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ίσως δεν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2016, δεδομένης της πιθανής αντίθεσης από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και της υφιστάμενης ευνοϊκής χρηματοδοτικής θέσης της Κυβέρνησης.

Τέλος, αναφέρει ότι θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω από τους επίσημους δανειστές οι δανειστικοί όροι, κάτι που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, capital.gr

Δειτε Επισης

Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Οι πρώτες μέρες λειτουργίας και πώς κινήθηκαν επισκεψιμότητα και πωλήσεις στο νέο Jumbo στην Λευκωσία
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»