powered by

Δημητριάδης: Ισχυρή στον παγκόσμιο χάρτη ναυτιλίας η Κύπρος

Ο αριθμός των πλοίων που υψώνουν την κυπριακή σημαία και ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης πλοίων και άλλων εταιρειών με δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία που εδρεύουν στην Κύπρο, κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις μεγαλύτερες δυνάμεις της Εμπορικής Ναυτιλίας παγκοσμίως, τονίζει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε μήνυμα του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2015, στις 24 Σεπτεμβρίου, με θέμα: "Ναυτική εκπαίδευση και άσκηση”.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι “η κυπριακή εμπορική ναυτιλία για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, χρειάζεται ικανά και κατάλληλα καταρτισμένα στελέχη τα οποία θα διαχειρίζονται και θα λειτουργούν τα πλοία της με ασφάλεια και επιτυχία” και προσθέτει πως “η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η χρήση της στη ναυτιλιακή βιομηχανία διαμόρφωσε νέες απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση των ναυτικών”.

Αναφέροντας ότι η Κύπρος πάντοτε έδινε και δίνει έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, ο Υπουργός Μεταφορών σημειώνει πως “ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια το ενδιαφέρον της έχει επικεντρωθεί στην ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή των απαιτήσεων των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν άμεσα τους ναυτικούς ενθαρρύνοντας έτσι και προωθώντας τους Κύπριους νέους, μαθητές και σπουδαστές, να ακολουθήσουν τα ναυτικά επαγγέλματα”.

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι από το 2012 και μετά το ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2012.

Ο Υπουργός επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού που αποτελεί το κλειδί για μια επιτυχημένη ναυτιλιακή βιομηχανία και σημειώνει πως για αυτό τον λόγο γίνονται συνεχείς προσπάθειες έτσι ώστε η ναυτιλιακή επιστήμη και τεχνολογία να εισαχθεί σε όλα τα νεοϊδρυθέντα κυπριακά πανεπιστήμια.

Προσθέτει ότι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας στην προσπάθειά του να προωθήσει τα ναυτικά επαγγέλματα στους νέους έχει ενημερώσει λεπτομερώς τους Συμβούλους Εκπαίδευσης των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου διανέμοντας παράλληλα και σχετικό ενημερωτικό υλικό για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις προοπτικές τους. Επιπρόσθετα, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Οδηγό Σπουδών Ναυτικών Επαγγελμάτων και περιοδικά πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου σχετικά με ναυτικά επαγγέλματα.

Αναφέρει επίσης ότι η πρόσφατη συμφωνία για δημιουργία Ναυτιλιακής Ακαδημίας στην Κύπρο μεταξύ του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών και του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει νέες προοπτικές για την εκπαίδευση όχι μόνο για τους νέους της Κύπρου αλλά και για τους νέους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρχεται το πρώτο corporate Padel Tournament στην Κύπρο-Περιορισμένος αριθμός oμάδων
Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα «AI in Gov’t» από το ΙδΕΚ
Women in STEAM: Η Cyta αναδεικνύει τη δυναμική των γυναικών στην τεχνολογία
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Ενδυναμώνει παρουσία στη Φρανκφούρτη το EUC-Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης και τα πλάνα για Ελλάδα
Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» για δεύτερη χρονιά
British Council και Invest Cyprus συνεργάζονται για προώθηση της διακρατικής εκπαίδευσης και των επενδυτικών προοπτικών
XM: Στηρίζει την προσπάθεια προώθησης ίσων ευκαιριών και προσβασιμότητας στον αθλητισμό
Ξεκαθαρίζει για την συμμετοχή αθλητών σε διεθνές τουρνουά στην Αθήνα η Ομοσπονδία Wushu Kung Fu
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης του EUC με επένδυση πέραν των 22 εκατ.(video)
Η Baker Tilly South East Europe φιλοξενεί το Baker Tilly Europe Conference 2025 στην Αθήνα