Γεωργιάδης: Ανεργία και NPLs οι μεγάλες προκλήσεις

Έναν απόλυτα ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης στις επόμενες ημέρες σε λίγες μέρες, ο οποίος θα δίνει πλέον το περιθώριο για αύξηση των πρωτογενών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών δαπανών. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Παγκύπριου Συνεδρίου Οικογενειακών Επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αν σχεδιαστεί σωστά δεν οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση αλλά βελτιώνει την οικονομία της χώρας. 

«Η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κορυφαίος στόχος της πολιτικής μας ο οποίος έχει επιτευχθεί χωρίς ωστόσο να υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση της προσπάθειας. Η ανεργία παραμένει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Χρειάζεται να διατηρηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροχρόνιο ορίζοντα, χωρίς τις υπερβολές και τις ανισοσκέλιες του πρόσφατου παρελθόντος», είπε. 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο και αποτελούν τον πιο σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας. Όπως είπε, η δική τους συμβολή και οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία να ξαναβρεί τον βηματισμό της.  

«Είναι καλό να κατανοήσουμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλάβουμε, μακριά από λαϊκισμούς, δογματισμούς και ακραίες απόψεις», τόνισε προσθέτοντας πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά ήταν σε αδιέξοδο με το έλλειμμα να υπερβαίνει συστηματικά το 5%. Η κατάρτιση ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού είναι πανεύκολη για έναν υπουργό Οικονομικών, είπε προσθέτοντας όμως ότι σύντομα φέρνει την χρεοκοπία. 
Μια επιλογή είπε, θα ήταν να διατηρηθεί το υπερσπάταλο κράτος και να φορτωθεί το βάρος στους πολίτες  με φόρους. Αυτό όμως θα επηρέαζε την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του κράτους, να θέσουμε αξιόπιστα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων και να καταργήσουμε Οργανισμούς που δεν είχαν κανένα ρόλο ύπαρξης», είπε προσθέτοντας ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις στηρίχθηκαν με κάθε τρόπο καθώς δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος τα τελευταία 2,5 χρόνια, προωθήθηκε φορολογική μεταρρύθμιση για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, δόθηκε φορολογική έκπτωση στα νέα κεφάλαια, μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη κατά 50% και άλλα. 

Όπως είπε, η δημοσιονομική εξυγίανση περιόρισε το βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπο, ενώ υπογράμμισε ότι παραμένει η ανάγκη για εκσυγχρονιστικές αλλαγές και για ένα νέο αυστηρό πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δημόσια υπηρεσίας, τόσο όσον αφορά τις προσλήψεις όσο και τις αυξήσεις στο δημόσιο. Επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί η πτωτική πορεία την οποία ακολουθούν τα δανειστικά επιτόκια, να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγεία και στους ημικρατικούς οργανισμούς. «Το Μνημόνιο ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες όμως αυτές είναι αλλαγές που πρέπει να γίνουν καθώς τις έχεις  ανάγκη η οικονομία του τόπου μας», υπογράμμισε. 

Δειτε Επισης

Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024