powered by

Οι προκλήσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων

Κρίνοντας από την ιστορία, οι πιο πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που χάθηκαν, είχαν αυτή την αρνητική κατάληξη κατά την καθοριστική περίοδο της διαδοχής.  Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Βάκης, διοικητικός σύμβουλος της KPMG κατά τη διάρκεια του Παγκύπριου Συνεδρίου Οικογενειακών Επιχειρήσεων, το θέμα της διαδοχής αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυπριακές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλιά γενιά πρέπει να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης στη νέα γενιά από πολύ νωρίς. Οι αξίες τόνισε είναι πιο σημαντικές ακόμα και από τους κανονισμούς μιας επιχείρησης, τις οποίες πρέπει να κατανοήσει ένα νέο μέλος της επιχείρησης. Επίσης, υπογράμμισε ότι η επιλογή των διαδόχων πρέπει να γίνει με μεγάλη αντικειμενικότητα και κατόπιν συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της επιχείρησης.  

Όπως είπε, ένα νέο στέλεχος πρέπει να δοκιμάσει να εργαστεί σε όλους τους τομείς της επιχείρησης από νωρίς για να μπορεί να εκφέρει γνώμη και μελλοντικά να είναι σε θέση να αλλάξει ακόμα και τη στρατηγική της εταιρείας. Από την πλευρά της, η παλιά γενιά θα πρέπει από τα 50 χρόνια περίπου να ξεκινήσει να σκέφτεται ποιος είναι ο κατάλληλος διάδοχος και ταυτόχρονα να δώσει το περιθώριο στη νέα γενιά να λάβει τις δικές της αποφάσεις και να κάνει τα δικά της λάθη για να μάθει από αυτά. 

Εξάλλου, ο κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, διευθύνων σύμβουλος της KPMG, χαιρετίζοντας το συνέδριο υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία και τις οικογενειακές επιχειρήσεις του τόπου να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι η μείωση του κύκλου εργασιών τους, η μειωμένη κερδοφορία και οι περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης, που μειώνουν τη δυνατότητά τους για επενδύσεις. Ο ίδιο ς υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων οικογενειακών επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να επιστρέψουν σε υγιή ανοδική πορεία. Οι ίδιες από την πλευρά τους, πρόσθεσε, οφείλουν να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τη διοικητική τους δομή. 

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου