Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά της CYTA στη Βουλή
08:29 - 23 Σεπτεμβρίου 2015
Περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα στη CYTA, ώστε να συζητηθεί μαζί με τα νομοσχέδια που αφορούν την δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά τη συνεδρία ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα συμφωνημένο αν δεν το δουν αποτυπωμένο στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά όπως θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Οι συντεχνίες ζήτησαν επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τον ΥΠΟΙΚ ο οποίος εμμένει στα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα.
Ξεκαθαρίστηκε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνίδη, ότι η Κυβέρνηση θα πάρει όλο το ταμείο συντάξεων των υπαλλήλων και θα πληρώνει η ίδια τις συντάξεις.
Οι συντεχνίες ζητούν επίσης σε ενδεχόμενη μετακίνηση υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, οι υπάλληλοι να ασκούν παρόμοια καθήκοντα με αυτά που ασκούν σήμερα με βάση τα προσόντα που διαθέτουν, κάτι που σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να μπορεί να διασφαλιστεί.
Ο Υπουργός, σύμφωνα με την ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, δεν μπόρεσε επίσης να δεσμευτεί επί της απαίτησης των συντεχνιών να ισχύει σε βάθος χρόνου το σχεδίου εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους της Cyta. Συμφωνήθηκε ωστόσο το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης να αποτελέσει τη βάση συζήτησης.
Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνέχισης της εργοδότησης των υπαλλήλων της Cyta στη νέα ιδιωτική εταιρεία υπό το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου. Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο έχει ισχύσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι δημόσιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ιδιωτικοποιηθεί όπως η France Telecom και η Deutsche Telecom. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει απορριφθεί από τον ΥΠΟΙΚ και συζητείται, είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι επ’ αυτού υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να συζητηθούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ