Α. Δημητριάδης: Αντέχει η κυπριακή οικονομία
12:40 - 22 Σεπτεμβρίου 2015
Η οικονομία μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο βαθιάς ύφεσης, που κράτησε 3,5 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε πέραν του 10%, φαίνεται να βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάκαμψης και εξόδου από το κύκλο της ύφεσης, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας, καθώς και το σθένος και τις τιτάνιες προσπάθειες των επιχειρηματιών της, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης είπε στο ΚΥΠΕ πως μια σειρά οικονομικών δεικτών ευρίσκονται σε θετική πορεία και επιπρόσθετα οι μακροοικονομικές και κυρίως δημοσιονομικές ανισοσκέλειες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό κλίμα για ανάκαμψη και ανάπτυξη στο σύντομο μέλλον.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως παρά τα αισιόδοξα σημάδια, η ανάπτυξη βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και θεωρείται ακόμα επισφαλής, ενώ – όπως είπε- αναμένεται να κινηθεί μέσα στο 2015 με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από 1% ως 1,5%.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά παραμένουν γιατί δεν είναι αρκετή η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσθέτοντας πως απαιτείται μια συνολική αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του Κράτους και αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας, ώστε να πραγματοποιηθούν παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά.
Η σταθεροποίηση και ενίσχυση της θετικής πορείας της οικονομίας εξαρτάται – όπως είπε- μεταξύ άλλων από τη διατήρηση της δυναμικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αναπροσαρμογής και εξυγίανσης του κράτους και της οικονομίας αλλά και από αριθμό εξωγενών παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ.
Επεσήμανε επίσης πως η οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, για πλήρη ανάκαμψη, τα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την υψηλή ανεργία, το συγκρατημένο δανεισμό και τις χαμηλές αναπτυξιακές δαπάνες.
Παρόλο που έχουμε καλύψει ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο τμήμα της διαδρομής, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η οικονομία μας μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, κατέληξε.