Powered by

Ταξίδια: Που πάμε και ποιοι έρχονται

Τρεις αγορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία στην αγορά των ταξιδιών, αφού από τη μια φέρνουν στην Κύπρο τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών και από την άλλη δέχονται τους περισσότερους κατοίκους Κύπρου που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Ελλάδα, αποτελούν τους σημαντικότερους αιμοδότες του κυπριακού τουρισμού, καλύπτοντας το 66,7% του συνόλου των αφίξεων κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015. Οι ίδιες αγορές, αλλά με διαφορετική σειρά αποτελούν και τους πρώτους τρεις, δημοφιλέστερους προορισμούς των κατοίκων Κύπρου, για την ίδια περίοδο. Μάλιστα, οι εν λόγω χώρες έχουν εξασφαλίσει το 62,5% από το σύνολο του επιβατικού ρεύματος από την Κύπρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους.

Εξάρτηση από τους Βρετανούς
Πιο ειδικά αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά 713.770 τουρίστες, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός Ρώσων διαμορφώθηκε στις 388.395 επιβάτες. Η Ελλάδα έστειλε συνολικά 92.567 τουρίστες κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι οι εκτιμήσεις στον ΚΟΤ αναφέρονται σε περισσότερο από 1 εκατ. επιβάτες από τη Βρετανία για το σύνολο του 2015, ενώ ο αντίστοιχος υπολογισμός για την Ελλάδα αναφέρεται σε αφίξεις της τάξης των 20 χιλιάδων επιβατών. Για τη ρωσική αγορά οι εκτιμήσεις ήταν αρνητικές από τα μέσα του 2014 κι έπειτα σε σχέση με το 2015 και όσο προχωρά το τρέχον έτος οι υπολογισμοί φαίνεται να επαληθεύονται. Για το σύνολο του έτους οι αφίξεις από τη Ρωσία υπολογίζονται στις 500 χιλιάδες, ενώ κατά το 2014 έφτασαν στην Κύπρο 636.759 Ρώσοι επιβάτες.

Διαχρονικά αγαπημένος προορισμός η Ελλάδα
Στο αντιστρόφως ανάλογο στοιχείο, δηλαδή σε αυτό που δείχνει που ταξίδεψαν οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου κατά το πρώτο οκτάμηνο, δημοφιλέστερος προορισμός κατατάσσεται η Ελλάδα στην οποία έχουν ταξιδέψει συνολικά 317.684 άτομα. Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Μεγάλη Βρετανία η οποία εξασφάλισε 135.035 επιβάτες από την Κύπρο, ενώ ακολουθεί η Ρωσία στην οποία έχουν ταξιδέψει 33.152 κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.   

 

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική