Powered by

Ελλάδα: Η μεγαλύτερη αποχή όλων των εποχών

Ένα από τα κύρια  χαρακτηριστικά των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα ήταν το υψηλό επίπεδο αποχής, που έφτασε στο 43.41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (με καταμετρημένο το 91.64% των ψήφων). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε σε βουλευτικές εκλογές την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου η αποχή  είχε φτάσει στο 36,13%. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 , στο 34,9% και στις νέες  εκλογές της 17ης  Ιουνίου 2012 ανέβηκε στο 38,8%. Συγκριτικά αξίζει να αναφερθεί ότι στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης (17 Νοεμβρίου 1974) το ποσοστό αποχής ήταν 21.42%.

Η μεγαλύτερη αποχή σ’ αυτές τις εκλογές παρατηρήθηκε σε δεξιόστροφες περιοχές, όπως επισημαίνει ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος και έπληξε κυρίως την Νέα Δημοκρατία και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον εκλογολόγο Στράτο Φαναρά.

Τονίζεται εδώ ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που ζει. Είναι οι λεγόμενοι ετεροδημότες που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κυρίως στο τόπο καταγωγής τους και σ’ αυτές τις εκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων ή και αδιαφορίας, αφού ήταν οι τρίτες εκλογές μέσα στο τρέχον έτος.

Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο το ποσοστό της αποχής να είναι πλασματικό και η πραγματική αποχή να είναι πολύ μικρότερη, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ανενημέρωτοι.

Αναρτήσεις στο facebook και στο twitter από μέλη εφορευτικών επιτροπών ανέφεραν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είχαν γεννηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και προφανώς δεν βρίσκονται σήμερα στην ζωή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές