Powered by

Πράσινο φως για την εμπορία βιομηχανικής κάνναβης

Νομοσχέδιο για καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κουγιάλης εξήγησε πως πρόκειται για κάνναβη με την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη σε πολύ χαμηλά ποσοστά (0,2%) και αυτό το νομοσχέδιο, όπως πρόσθεσε, θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της κάνναβης με κανονισμούς που θα εγκριθούν από τη Βουλή.

“Πρόκειται για πολύ αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της οποιασδήποτε καλλιέργειας από τη στιγμή που εισάγεται ο σπόρος στην Κύπρο μέχρι και τη στιγμή που θα διατεθεί το φυτό στην αγορά”, είπε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, τροποποιείται μια άλλη νομοθεσία που αφορά τα ψυχοφάρμακα, η οποία επιτρέπει την καλλιέργεια αυτής της κάνναβης στην Κύπρο.

Ο κ. Κουγιάλης διαχώρισε τη βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη από την ιατρική κάνναβη, λέγοντας πως η ιατρική κάνναβη είναι διαφορετικό φυτό με διαφορετικό σπόρο και διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επιτρέπεται η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και μόνον.

Εξηγώντας πού χρησιμοποιείται η βιομηχανική κάνναβη, ο Υπουργός είπε πως είναι κλωστική κάνναβη και αφορά κυρίως την παραγωγή υφασμάτων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε πως στην ΕΕ επιτρέπεται η καλλιέργεια και εμπορία αυτής της κάνναβης και η έγκριση του νομοσχεδίου σήμερα αποτελεί εναρμονιστική πράξη. “Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που θα αδειοδοτηθούν για να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη θα δικαιούνται εκταρική επιδότηση”, είπε, και διευκρίνισε πως για να αδειοδοτηθούν τέτοιου είδους μονάδες θα πρέπει να εξηγηθούν οι λόγοι για την παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης και το πού θα τη διαθέσει.

Σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια αδειοδότησης, ο κ. Κουγιάλης είπε πως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιο συμβόλαιο για τη διάθεση της βιομηχανικής κάνναβης, να αποδείξει ότι οι σπόροι είναι για καλλιέργεια της συγκεκριμένης κάνναβης και να υποδείξει το χώρο καλλιέργειας. Αυτές οι καλλιέργειες, είπε, θα παρακολουθούνται σε τακτική βάση από το Υπουργείο Γεωργίας.

Όσον αφορά το θέμα της ιατρικής κάνναβη, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως είναι ένα ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο θα εξεταστεί στην πορεία, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας.

Δειτε Επισης

«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ