Η «ταυτότητα» των υποψηφίων στην Ελλάδα

Στο τρίτο και τελευταίο μέρους του αφιερώματος του ΚΥΠΕ στην «ταυτότητα» της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζουμε εδώ ένα σύντομο πορτρέτο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που διεκδικούν, άλλα την εξουσία, άλλα μια υψηλή και καθοριστική θέση, και άλλα την είσοδό τους στην Βουλή.

Αλέξης Τσίπρας
Σε ηλικία 40 ετών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο δεύτερος νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση. Στα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΚΝΕ, (νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος), όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύντροφο Περιστέρα Μπαζιάνα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, Φοίβος και Ορφέας - Ερνέστο. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του  ΕΜΠ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και τη χωροταξία. Το 1999 εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, όταν εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Στις 10 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος από το 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και σε ηλικία 34 ετών έγινε ο νεώτερος αρχηγός κόμματος στα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά.  Στις 26 Ιανουαρίου 2015  ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας, από την οποία παραιτήθηκε στις 27 Αυγούστου, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αφού είχε χάσει την «δεδηλωμένη» της Βουλής. Ως άθεος, όπως έχει δηλώσει, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έδωσε πολιτικό όρκο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είναι οπαδός του Παναθηναϊκού και πολλές φορές έχει θεαθεί να παρακολουθεί αγώνες της αγαπημένης του ομάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο Πρόεδρος της ΝΔ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και κατάγεται από πολιτική οικογένεια της Κρήτης. Ο πατέρας του Ιωάννης Μεϊμαράκης ήταν βουλευτής της ΕΡΕ, όπως και ένας μακρινός συγγενής του ο Βασίλειος Μεϊμαράκης με το «Λαϊκό Κόμμα». Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε στην πολιτική με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ανήλθε στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν προστατευόμενος της Ντόρας Μπακογιάννη, εξού και «Ντοράκιας», παρατσούκλι με το οποίο ήταν γνωστός παλαιότερα. Από το 1989 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Α΄ Αθηνών. Από το 2006 έως το 2009 διατέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας και από το 2012 έως τις αρχές του 2015 Πρόεδρος της Βουλής. Στις 6 Ιουλίου 2015 διαδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ως προσωρινός πρόεδρος. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, κόρη της ηθοποιού Νίτσας Μαρούδα, και έχουν δύο κορίτσια.

Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε την πολιτική του διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο το 1973 σε ηλικία 16 ετών, όταν εντάχθηκε στην οργάνωση «4η Αυγούστου» του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος υπήρξε ο ιδεολογικός του μέντορας και στην συνέχεια ένας από τους μεγαλύτερους κατηγόρους του . Το 1978 η Αθήνα συγκλονίστηκε από μια σειρά τυφλών βομβιστικών επιθέσεων,  που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό πολλών αθώων πολιτών. Η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή έδρασε αποφασιστικά και διέλυσε τα ακροδεξιά δίκτυα. Ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις 13 μηνών, γιατί , όπως κυκλοφόρησε τότε ευρέως , κατέδωσε πολλά ηγετικά στελέχη του χώρου . Τον Δεκέμβριο του 1980, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο με το περιοδικό  «Χρυσή Αυγή». Καθαρά φιλοναζιστικού προσανατολισμού, με παγανιστικές θρησκευτικές ιδέες, υμνεί τον Χίτλερ και εκφράζει το μίσος του για Εβραίους και Κομμουνιστές. Την δεκαετία του 90, μετά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο, ο Μιχαλολιάκος βάζει στην άκρη τον φιλοναζισμό και εμφανίζεται ως πατριώτης και πιστός χριστιανός, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «εθνικιστής». Την 1η Νοεμβρίου 1993, η  «Χρυσή Αυγή» από περιοδικό μετασχηματίζεται σε πολιτικό κόμμα με στρατιωτική δομή και πειθαρχία. Στις διπλές εκλογές του 2012 το εκλογικό σώμα την επιβραβεύει με 18 βουλευτές. Οι ψηφοφόροι ούτε που ακούνε την προειδοποίηση του βετεράνου ακροδεξιού Κώστα Πλεύρη: « Προς Θεού, ψηφίστε ό,τι θέλετε, μην ψηφίσετε τραμπούκους, μην βάλουμε τον τραμπουκισμό στο δημόσιο βίο. Ξέρετε πόσο αντικομμουνιστής είμαι, χίλιες φορές ψηφίστε Παπαρήγα παρά Μιχαλολιάκο.» Μετα την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι από δεδηλωμένο μέλος της Χ.Α., η παράταξη τελεί υπό εισαγγελική έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση του κόμματος με τη δολοφονία και ασκείται εναντίον όλου του ηγετικού πυρήνα της, που συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, η κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ο υπόδικος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι νυμφευμένος με την Ελένη Ζαρούλια, βουλευτίνα του κόμματος, και έχει μια κόρη την Ουρανία.

Σταύρος Θεοδωράκης
Ο πολιτικός ηγέτης με τα περισσότερα ένσημα κοινωνικών ασφαλίσεων  στην χώρα, δηλωτικό όπως λέει και ο ίδιος ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Γεννημένος το 1963 στο Δρεπανιά Χανίων και μεγαλωμένος στην λαϊκή συνοικία της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος από το 1984 έως το 2014. Νωρίτερα είχε κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού: αφισοκολλητής, διανομέας κιβωτίων και πωλητής κουλουριών στα δικαστήρια. Δουλειές που όπως λέει ο ίδιος: «Σου μαθαίνουν τον αληθινό κόσμο». Τον Σεπτέμβριο του 2005 δημιούργησε το εστιατόριο «Αλάτσι» (πίσω από το «Χίλτον»), για να μάθουν οι Αθηναίοι τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του. Είχε την επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές», και ίδρυσε την ιστοσελίδα Protagon, ενημερωτικού χαρακτήρα, με πολλές απόψεις αρθρογράφων. Το 2014 εγκατέλειψε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, πουλώντας όσα κατείχε, και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ίδρυσε «Το Ποτάμι», ένα κόμμα με ασαφές πολιτικό στίγμα , που καλύπτει τον πολιτικό χώρο από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά. Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, το Ποτάμι δανείζεται ιδέες τόσο από την αριστερά όσο και από την φιλελεύθερη παράταξη. Βασικές θέσεις του κόμματος είναι η αξιοκρατία, η μείωση του αριθμού των μελών της Βουλής, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η διακυβέρνηση της χώρας με κυβερνήσεις συνεργασίας, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με εστίαση στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, της ηλιακής ενέργειας και του τουρισμού. Είναι νυμφευμένος με την εφοριακό Νίκη Θεοδωράκη και έχει μία κόρη.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Γεννήθηκε το 1955 στην Λαμία και από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Σπούδασε νομικά, αλλά ακολούθησε κομματική καριέρα στο ΚΚΕ και ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα. Ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του κόμματος και το 2013 εξελέγη από το 19ο συνέδριο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, διαδεχόμενος την Αλέκα Παπαρήγα. Έχοντας περάσει και από τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων εσωκομματικά, λέγεται πως κατέχει άριστα τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες όλων των χωρών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πιστώνεται επίσης και για το γεγονός ότι κατάφερε, όχι αναίμακτα πάντως διότι έγιναν και απολύσεις, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματος που εξακολουθούν, μέσα στη κρίση, να μην είναι καλά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διακρίνεται για το μειλίχιο ύφος του, τα σωστά ελληνικά του, αλλά όπως παρατηρούν ακόμα και επικοινωνιολόγοι που έχουν συνεργαστεί μαζί του, είναι αδύνατο προς το παρόν να αποφύγει την «ξύλινη» κομματική γλώσσα στις ομιλίες του. Του αρέσουν οι ταβέρνες και το καλό, λαϊκό ελληνικό τραγούδι. Είχε μεγάλη αγάπη στον αείμνηστο Μάριο Τόκα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.


Πάνος Καμμένος
Ο πρώην Υπουργός Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γεννήθηκε το 1965 και σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στην Γαλλία. Το 1993 πρωτοεξελέγη βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Τον Νοέμβριο του 2011 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όταν αποφάσισε να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τον Φεβρουάριο του 2012 διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όταν καταψήφισε τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ίδρυσε ένα νέο κομματικό σχηματισμό με την επωνυμία «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές της 16ης Μαΐου 2012 και απέσπασε το διόλου ευκαταφρόνητο 10,60 % των ψήφων, όταν η Νέα Δημοκρατία, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 18%. Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ  σε ένα κυβερνητικό σχήμα  που εξέπληξε πολλούς στο εξωτερικό, που μη γνωρίζοντας σε βάθος τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, δεν κατάλαβαν πως ένα κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και συνεργάζεται  με ένα κόμμα της Δεξιάς έως και Ακροδεξιάς. Εκρηκτικός ως χαρακτήρας δεν διστάζει να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και να δίνει μάχες όχι μόνο στην Βουλή αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά.

Φώφη Γεννηματά
Κόρη του διακεκριμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά, εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1994 σε ηλικία 55 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Η Φώφη, πρώτη από τις δύο κόρες του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και συνταξιοδοτήθηκε πριν από τα 50 της, γεγονός για το οποίο δέχεται κριτική, μιας και το κόμμα της τώρα τάσσεται εναντίον των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υποστηρίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας για την διάσωση του ασφαλιστικού. Διετέλεσε Υπερνομάρχης Αττικής (2003-2007), ενώ έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις. Στις 14 Ιουνίου 2015 διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Τον Ιούνιο του 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και, όπως ο πατέρας της, δεν έκρυψε την αρρώστια της, και την καταπολέμησε με γενναιότητα. Σε πιο προσωπικές συνεντεύξεις, έχει πει ότι οι δύο εμπειρίες της με τον καρκίνο, του πατέρα της και κυρίως του δικού της, την δυνάμωσαν όσο κανένας άλλος πολιτικός ή κοινωνικός αγώνας.

Βασίλης Λεβέντης
Πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Κεντρώων», που φιλοδοξεί να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από προσπάθειες τριάντα ετών. Γεννήθηκε στην Μεσσήνη Μεσσηνίας το 1951, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία. Πολιτικά ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και διαμέσου Νέας Δημοκρατίας ίδρυσε το 1993 το κόμμα  της «Ένωσης Κεντρώων». Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος του ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος. Το 1990 ίδρυσε τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 67» (σημερινό Extra Channel), το οποίο στα τέλη του 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή έναντι ενός σεβαστού χρηματικού ποσού. Από τις τηλεοπτικές του εκπομπές του έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και συχνά διακωμωδήθηκε για το στυλ του. Εξακολουθεί να θεωρείται από τις γραφικές φιγούρες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και η πιθανή είσοδος του κόμματός του στη Βουλή, ερμηνεύεται από πολλούς πολιτικούς αναλυτές ως «ένα ακόμα από τα συμπτώματα της κρίσης που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας».

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αποκαλείται και «Δραχμαζάνης» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, εξαιτίας της εδραίας πεποίθησής του για επιστροφή στην δραχμή. Χαρακτηρισμός στον οποίο ο ίδιος «απάντησε» με αρκετό χιούμορ στο βασικό προεκλογικό του βίντεο που τον δείχνει να μπαίνει σε ένα ταξί και να δίνει εντολή στον ταξιτζή να τον πάει στο νομισματοκοπείο για να κόψει δραχμές. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ και προστατευόμενος του τότε γενικού γραμματέα του Χαρίλαου Φλωράκη, εγκατέλειψε το κόμμα, αλλά όχι και τις ιδέες του, στην διάσπαση του 1991. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ και ήταν ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας γνωστής και ως «Αριστερή Πλατφόρμα». Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία και τις λοιπές χώρες των BRICS. Με τους βουλευτές που επηρέαζε προκάλεσε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ με την καταψήφιση του τρίτου μνημονίου. Στις 21 Αυγούστου 2015 ίδρυσε το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας με το οποίο κατεβαίνει ως επικεφαλής στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πλευρό του την δυναμική πρόεδρο, ως τώρα, της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει δηλώσει ότι συμμετέχει στις εκλογές υπό την Λαϊκή Ενότητα αλλά δεν εντάσσεται σε αυτήν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο