Powered by

ΕΚΤ: Αδυναμία ανάκτησης κεφαλαίων από τράπεζες

Οι εκκρεμείς εγγυήσεις ενέχουν τον κίνδυνο της μη ανάκτησης από την οικονομική αρωγή στις τράπεζες, επισημαίνει η ΕΚΤ. Η ανάκτηση είναι στο 40% από το 2008 μέχρι στιγμής. Σχεδόν το 1/5 της αύξησης του χρέους της ευρωζώνης σχετίζεται με την αρωγή στις τράπεζες.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν ανακτήσει λιγότερο από τη μισή από την οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί στις τράπεζες από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τόνισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας πως οι εκκρεμείς εγγυήσεις ενέχουν έναν επιπλέον κίνδυνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, από το 2008, οπότε ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι κυβερνήσεις έχουν προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης στις τράπεζες, από εγγυήσεις μέχρι αγορές περιουσιακών στοιχείων και ρευστότητα προκειμένου να αποφευχθεί μία πιστωτική κρίση.

Το ποσοστό του 40% που αντιστοιχεί στη μέχρι στιγμής ανάκτηση είναι χαμηλό σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα και οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς οι εκκρεμείς εγγυήσεις είναι ισάξιες του 2,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, όπως επεσήμανε η ΕΚΤ την Τετάρτη. «Τα ποσοστά ανάκτησης βελτιώνονται, αλλά είναι ακόμη σχετικά χαμηλά με ιστορικά δεδομένα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής αύξησης του χρέους της ευρωζώνης, από 65% του ΑΕΠ το 2008 σε 92% στα τέλη του 2014, σχετίζεται με την αρωγή στις τράπεζες.

Ο σημαντικότερος αντίκτυπος των μέτρων στο χρέος, ισάξιος με παραπάνω από το 22% του ΑΕΠ, καταγράφηκε στην Ιρλανδία και την Ελλάδα, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Λιθουανία είχαν λιγότερο από 1%.

Αν και οι κυβερνητικές εγγυήσεις μειώνονται απότομα από το 2012, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων. Αυτή η υποστήριξη από τα κράτη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος, αφού δημιουργούνται αντικίνητρα για τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

«Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης του πιθανού δημοσιονομικού κόστους των μέτρων οικονομικής βοήθειας είναι η διασφάλιση μιας κατάλληλης συνδρομής από τους μετόχους και τους ομολογιούχους», πρόσθεσε η τράπεζα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αγνοεί απ' εδώ και πέρα οποιαδήποτε νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ η Κίνα-«Παιχνίδι αριθμών και φάρσα»
Ολομέτωπος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την Ευρώπη στο... μάτι του κυκλώνα
«Τα πάμε πολύ καλά με την πολιτική μας για τους δασμούς-Πολύ συναρπαστικό για την Αμερική και τον κόσμο»
Βρετανία: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τον Φεβρουάριο πριν τους δασμούς Τραμπ
Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%-«Θα πολεμήσουμε ως το τέλος»
Σκέψεις Ε.Ε. για επιβολή υψηλότερων φόρων σε αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας-Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν
Θέλει να τα βρει με την Κίνα παρά τους δασμούς 145% ο Τραμπ-«Θα βρούμε λύση, φίλος μου ο Τζινπίνγκ»
Xρυσός: Νέο ιστορικό ρεκόρ και πάνω από τα $3.200 η ουγγιά
Τεντώνει το σχοινί ο Τραμπ-Απειλεί το Μεξικό με νέους δασμούς ακόμη και στο νερό
ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για συμφωνίες με 15 εμπορικούς εταιίρους... Δεν κατονομάστηκαν οι χώρες που διαπραγματεύονται