Powered by

Βραζιλία: Λαμβάνει μέτρα λιτότητας 17 δισ. δολ.


 

Τεράστιο πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξήγγειλε η Βραζιλία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία της, που πλήττεται από αυξανόμενη κρίση  και η οποία οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το πακέτο – που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Σχεδιασμού Νέλσον Μπαρμπόσα - περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων του δημόσιου τομέα και των προσλήψεων, την κατάργηση 10 από τα 39 υπουργεία, την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία και τη στέγαση.

Από τα μέτρα ξεχωρίζει η επαναφορά της αντιλαϊκής φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μέσω της οποίας θα υπάρξουν έσοδα το επόμενος έτος ύψους 32 δισεκατομμυρίων ρεάλ, αν αυτή εγκριθεί από το Κογκρέσο το οποίο είναι αντίθετο σε επιβολή νέων φορολογιών.

Οι δραστικές περικοπές δαπανών, θα πλήξουν κυρίως τις γεωργικές επιδοτήσεις, τις επενδύσεις σε υποδομές, το κρατικό μισθολόγιο και τα επιδόματα, καθώς και τα προγράμματα δημόσιας υγείας και στέγασης χαμηλού κόστους.

"Αυτές είναι σημαντικές διορθώσεις", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Joaquim Levy.

Η υποβάθμιση την περασμένη εβδομάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Βραζιλίας στο καθεστώς “σκουπίδια” από τη Standard & Poor `s είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εμποδίσει την έξοδο των ξένων κεφαλαίων από την χώρα και να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά σε μια οικονομία που ήδη υποφέρει από τη μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και από τις επιπτώσεις ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων