Εναρμονιστικό νομοσχέδιο για αξιολόγηση Ταμείων Προνοίας

Τέρμα στην αποκλειστικότητα των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης να αξιολογούν διάφορα επενδυτικά προϊόντα στα οποία επενδύουν Ταμεία Προνοίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ, επιχειρεί να βάλει εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Βασική πρόνοια του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 36, ώστε ο Έφορος Ταμείων Προνοίας να ελέγχει την επάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που εφαρμόζουν τα Ταμεία Προνοίας, να αξιολογεί τη χρησιμοποίηση αναφορών σε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται για τους οργανισμούς πιστοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο των επενδυτικών πολιτικών τους και εφόσον ενδείκνυται να ενθαρρύνει την μείωση του αντίκτυπου των αναφορών αυτών, προκειμένου να μειωθεί η αποκλειστική και μηχανική στήριξη σε τέτοιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

«Πίσω από αυτή τη νομοθεσία φωτογραφίζεται πλέον ότι η ΕΕ δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους οίκους αξιολόγησης και για αυτό με αυτή τη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα Ταμεία Προνοίας να συστήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να αξιολογούν τα επενδυτικά προϊόντα», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.

Εξάλλου, όπως ενώπιον της Επιτροπής ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Θεοφάνους, με βάση το νομοσχέδιο το κάθε Ταμείο Προνοίας δεν θα πρέπει να βασίζεται στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης για κάθε επένδυση σε ένα προϊόν, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε δικούς του μηχανισμούς αξιολόγησης του επενδυτικού κινδύνου.

«Αυτό που λέει η οδηγία είναι ότι αν οι Standard and Poor`s λένε ότι αυτό το ταμείο είναι υψηλού κινδύνου να μην θεωρείται θέσφατο. Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν μηχανισμοί αξιολόγησης εσωτερικού κινδύνου για να αξιολογούν τα εργαλεία», πρόσθεσε.

Στο νομοσχέδιο, παρέχεται επίσης η δυνατότητα το ταμείο να ορίζει διαχειριστές για να μπορούν να διαχειρίζονται τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και η επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο, ο ίδιος θα ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα γενικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι διαδικασίες ελέγχου του επενδυτικού ρίσκου.

«Το επόμενο βήμα είναι ότι εκτός από του ότι θεσμοθετεί την αναγκαιότητα ύπαρξης εσωτερικών διαδικασιών θεσμοθετεί και ως αδίκημα την παράληψη να υπάρχουν τέτοιες εσωτερικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Θεοφάνους καθιστώντας όμως σαφές ότι ο Έφορος θα δώσει στο κάθε ταμείο εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Τραπεζών και JA Cyprus-Δεκαετής συμμαχία χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε άλλες 406.877 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Jürgen Schaaf(ΕΚΤ): Οι νέες τεχνολογίες στην χρηματοπιστωτική αγορά και η αναπόφευκτη ψηφιοποίηση του χρήματος
Ιωάννης Γεωργούλας: Ευκαιρίες από τις ψηφιακές πληρωμές- Ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή
Γιώργος Καρατζιάς: Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για EMI's και PI's η Κύπρος-Η ρυθμιστική στρατηγική της ΚΤΚ
Γιάννης Στουρνάρας: Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Νάγκελ: Οι αμερικανικοί δασμοί θα θέσουν σε δοκιμασία την πολιτική της ΕΚΤ
Η Χάρις Κυνηγού νέο εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AstroBank
Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση στα νέα δάνεια..Σημαντική πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ΜΕΧ