Powered by

S&P's: Διατήρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο CCC+

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο CCC+ η Standard and Poor's με το outlook σταθερό.

Κατά την S&P ο προγραμματισμός των πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα καθυστερήσουν την εκταμίευση την επόμενης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ελληνική οικονομία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με δεδομένο το πλήγμα στην κατανάλωση από την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) τον Ιούνιο, παρότι τα έσοδα του τουρισμού ανέκαμψαν αισθητά τον Αύγουστο.

Το σταθερό outlook, αντανακλά την άποψη της S&P ότι κατά τους προσεχείς 12 μήνες, οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση CCC+ είναι ισορροπημένοι.

Η επιβεβαίωση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, οικονομικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των οικονομικών δεσμεύσεων. Ελλείψει επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους του επίσημου τομέα ή ισχυρότερης ονομαστικής οικονομικής ανάπτυξης, "θεωρούμε ότι το ελληνικό κυβερνητικό χρέος ίσως είναι μη βιώσιμο".

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου. Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η διενέργεια αυτών των εκλογών πιθανώς θα καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα από τον ESM.

"Κατά την άποψή μας, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Ελλάδα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος, θα ξεκινήσει μόνο όταν αναλάβει την εξουσία η νέα κυβέρνηση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την ψήφιση ενός νέου νόμου που θα ποινικοποιεί τη φοροδιαφυγή, καθώς και άλλα μέτρα για την βελτίωση της ασθενούς συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ", αναφέρει η Standard & Poor’s.

Δεδομένης της σημαντικής μείωσης των φορολογικών εσόδων στη διάρκεια του 2015, η Standard & Poor’s θεωρεί ότι μια ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και της φορολογικής συμμόρφωσης είναι κρίσιμη για να βοηθήσει να αλλάξει η πρωτογενής δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, και να εμφανίσει πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, όπως είναι ο στόχος του μνημονίου.

H S&P αναμένει οτι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος. Με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 3% η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών με τη χειρότερη επίδοση σε σύνολο 130 κρατών που αξιολογεί ο οίκος, πλην της Ουκρανίας, της Βενεζουέλας και της Λευκορωσίας. Ακόμη, σημειώνει οτι οι κίνδυνοι στις προβολές του ΑΕΠ είναι σημαντικοί. Από τη μία, η επιβολή των capital controls, έχει πλήξει σημαντικά το λιανικό εμπόριο και έχει προκαλέσει εμπόδια στην εξαγωγική δραστηριότητα κλείνοντας τις γραμμές χρηματοδότησης του εμπορίου για βασικές εισροές.

Από την άλλη, η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ από το δάνειο προς την Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement) που περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να βοηθήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας. Το πολύ υψηλό παραγωγικό κενό - με την εγχώρια ζήτηση περίπου 40% χαμηλότερα από το 2008 - μπορεί να οδηγήσει σε μία στατιστική ανάκαμψη που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, εφόσον ανοικοδομηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη.

Επειδή η χρηματοδότηση του ESM περιλαμβάνει μία μείωση των ληξιπρόθεσμων δημόσιων οφειλών προς τους εγχώριους προμηθευτές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% του ΑΕΠ, ο κλάδος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεωμ θα αποκτήσει περισσότερη ρευστότητα που θα οδηγήσει σε ταχύτερη πληρωμή μισθών και άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ένα βασικό ερώτημα για την οικονομία τα επόμενα χρόνια, κατά την άποψη της S&P, είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον πολύ μικρό τομέα εμπορεύσιμων αγαθών. "Θεωρούμε ότι οι χαμηλές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, αντανακλά τις ανησυχίες αναφορικά με την φερεγγυότητα του κλάδου, καθώς και το ασθενές επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον. Μια σημαντική μείωση του επίσημου χρέους θα μπορούσε να κάνει πολλά για να μειώσει τις αβεβαιότητες για την φερεγγυότητα της χώρας στο χρονικό ορίζοντα 2015-2018".

Αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν μεταξύ του πρώτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ νωρίτερα φέτος, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν τελικά να είναι επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με το νέο πρόγραμμα ESM.

"Δεν προβλέπουμε ότι τα capital controls στην Ελλάδα θα αρθούν, μέχρι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του τραπεζικού συστήματος αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2016".

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι αν και η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου αβέβαιο, το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει σε λιγότερο από μία στις τρεις πιθανότητες.

Σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση στις 21 Ιουλίου, "βλέπουμε την επιρροή των εκλεγμένων αξιωματούχων και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος που ζήτησαν την αποχώρηση από την ευρωζώνη, να μειώνεται. Στο βασικό μας σενάριο, θεωρούμε ότι η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ποια θα είναι, θα διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές της".

Το σταθερό outlook για την Ελλάδα "δείχνει την άποψή μας ότι, στους επόμενους 12 μήνες, οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση του CCC είναι ισορροπημένοι", επισημαίνει.

Όπως σχολιάζει, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία Β, εάν αναλογιστεί ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι μικρότερη από το ένα στα δύο. Μια τέτοια έκβαση πιθανώς θα ακολουθούσε μετά από την πρώτη αξιολόγηση και την εκταμίευση με βάση το πρόγραμμα του ESM, πιθανώς σε συνδυασμό με το ελληνικό δημόσιο χρέος να γίνεται για άλλη μία φορά επιλέξιμο ως collateral για τις δραστηριότητες στην ΕΚΤ.

Η επιτυχημένη εφαρμογή από την Ελλάδα των στοιχείων του προγράμματος θα συμβάλει πιθανώς στην ενίσχυση των επενδύσεων και της δυναμικής ανάπτυξης και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να φτιάξει ένα goodwill με τους επίσημους πιστωτές για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης