Powered by

PwC: Οι ανησυχίες των CEOs για την κλιματική αλλαγή

Ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι (COP21) που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, με στόχο τη σύναψη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, τα τρία τέταρτα των CEOs που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της PwC δηλώνουν ότι αναπτύσσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών θεωρούν, μάλιστα, ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. 

Σε συνέχεια έρευνας της PwC που διαπιστώνει ότι οι CEOs βλέπουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, ο οργανισμός ζήτησε τις απόψεις διευθυντικών στελεχών διεθνών επιχειρήσεων αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξής τους, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματα, μια ομάδα CEOs, εκφράζει αυτοπεποίθηση για τις ευρύτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και αναλαμβάνει επιχειρηματική δράση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βασικούς άξονες τη σχέση κόστους/απόδοσης, τη διαχείριση κινδύνων και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών της αγοράς. 

•    Τρεις στους πέντε CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή με στόχο την απόκτηση πλεονεκτήματος σε ό,τι αφορά τη φήμη της επιχείρησής τους.
•    Περισσότεροι από τους μισούς έχουν ως κίνητρα τη βελτίωση της μετοχικής αξίας (53%) και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον οργανισμό τους (52%).
•    Ποσοστό 58% των CEOs δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους συνεργάζονται με προμηθευτές και επιχειρηματικούς εταίρους ώστε να ανταποκριθούν στους κινδύνους και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, ενώ 55% εξ’ αυτών συνεργάζεται με τους καταναλωτές. 
•    Το 89% έχει προβεί σε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση και το 74% έχει θέσει στόχους σε σχέση με την ανακύκλωση.
•    Ποσοστό 61% έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο παρακολούθησης και διαχείρισης των σχετικών κινδύνων. 
•    Το 49% συζητά το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Μια διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τόσο τους κινδύνους όσο και τις ευκαιρίες για τις πολυεθνικές εταιρείες. Η έρευνα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

•    Οι κυριότερες ανησυχίες των CEOs αφoρούν τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας (61%) και την πιθανή αύξηση της κρατικής ρύθμισης (56%).
•    Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν λιγότερη ανησυχία, και αφορούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υποδομές, με 51% και 35% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους CEOs, τα σημαντικότερα κίνητρα για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της της κλιματικής αλλαγής είναι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και η εμπλοκή του κοινού (80%) αλλά και το σαφές, συνεπές και μακροπρόθεσμο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής (77%). Αντίθετα, μόνο το 46% ανέφερε τη σύναψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή ως το κυριότερο κίνητρο για ανάληψη δράσης στον κλάδο τους.

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση