«Κόψιμο» αδειών και αποδοχών προωθεί η Φινλανδία
19:46 - 10 Σεπτεμβρίου 2015
Σειρά μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, περιλαμβανομένης της κατάργησης δυο αργιών και της περικοπής των αποδοχών σε περιπτώσεις αναρρωτικής άδειας, υπερωριών και κυριακάτικης εργασίας, προωθεί η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τόνωση της οικονομίας, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη επί τριάμισι χρόνια μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης, το Ελσίνκι προτείνει την κατάργηση των εθνικών αργιών για τα Θεοφάνια και τη Σαρακοστή, αλλά και τη μείωση της επ' αμοιβή άδειας που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, από τις 38 στις 30 ημέρες. Το τελευταίο μέτρο υπολογίζεται πως θα μειώσει το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 640 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει την εξοικονόμηση ακόμα 307 εκατομμυρίων ευρώ προωθώντας σημαντικές αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, η πρώτη μέρα απουσίας θα είναι άνευ αποδοχών, και για τις υπόλοιπες ο κάθε εργαζόμενος θα λαμβάνει το 80% του κανονικού ημερομισθίου του.
Επιπλέον, προτείνεται η μείωση των προσαυξήσεων για υπερωριακή εργασία, ενώ η προσαύξηση για τα ωρομίσθια που γίνονται Κυριακές θα πέσει από το 100% στο 75%.
Τέλος, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα μειωθούν κατά 1,72%.
Το νέο καθεστώς αναμένεται να έλθει σε ισχύ με τη λήξη των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να συνταχθούν σε συνεργασία με τα συνδικάτα.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργαζόμενων, η ισχυρή SAK, έχει εκφράσει την οργή της με τις επιλογές της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις αμφισβητήσιμης συνταγματικότητας, οι οποίες εμποδίζουν τις εργατικές ενώσεις να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις τους.
Με κόστος εργασίας που είναι μεγαλύτερο από της Γερμανίας και ένα κύμα παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να πλησιάζει πλέον τη σύνταξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας εκτιμά πως η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ένα σύνθετο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εκτίμησε πως τα μέτρα θα οδηγήσουν στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Τίμο Σόινι δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να βρεθούν καλύτερα μέτρα υπό τις παρούσες συνθήκες
Πηγή: www.skai.gr