Χατζηγιάννης: Στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης ΜΕΔ από Σεπτέμβριο
15:19 - 01 Σεπτεμβρίου 2015
Πρωτοποριακό στρατηγικό 12μηνο σχέδιο που θα καλύπτει το πλήρες φάσμα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και γενικά του ενεργητικού, θέτει σε εφαρμογή εντός Σεπτεμβρίου ο Συνεργατισμός, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, αναφέροντας παράλληλα ότι προς το σκοπό αυτό έχει επιλεγεί μεγάλος αμερικανικός οίκος για να υποστηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου και να μεταφέρει βέλτιστες πρακτικές και διεθνή τεχνογνωσία.
Ταυτόχρονα, ανέφερε πως άρχισε ήδη η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας για εφαρμογή του στρατηγικού αυτού σχεδίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τέλος Αυγούστου ο Συνεργατισμός έχει υλοποιήσει 6.500 αναδιαρθρώσεις συνολικού ποσού περίπου €550 εκατομμύρια, καθώς έχει επιταχυνθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, όπως τόνισε, "ο ρυθμός αναδιάρθρωσης δανείων”.
“Υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις ύψους γύρω στα €900 εκ., πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Συνεργατισμού. “Την ίδια στιγμή ξεκινούμε το Σεπτέμβριο ένα φιλόδοξο 12μηνο σχέδιο, που θα καλύπτει το πλήρες φάσμα διαχείρισης των ΜΕΔ”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, το σχέδιο θα παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα που θα υπάρξει καθυστέρηση ενός δανείου καθώς και τη διαχείριση των εξασφαλίσεων.
Με την εφαρμογή του σχεδίου, συνέχισε, θα δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων χορηγήσεων σε καθυστέρηση μέχρι και η διαχείριση τερματισθέντων δανείων ή ακόμη και των εξασφαλίσεων των δανείων αυτών. Εξήγησε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό θα υπάρξει υποστήριξη από μεγάλο διεθνή οίκο που έχει επιλεγεί και εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα.
“Ο αμερικανικός αυτός οίκος θα μεταφέρει στο Συνεργατισμό διεθνή τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές, με σκοπό να πρωτοπορήσουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 12μηνο σχέδιο υποστηρίζεται από την εισαγωγή νέας τεχνολογίας, που θα δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης και ανάλυσης του χαρτοφυλακίου μας, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του από το προσωπικό μας”, επισήμανε.
Ο Πρόεδρος του Συνεργατισμού είπε ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, “τη διαχείριση του προϋπολογισμού απώλειας, την εφαρμογή διαφόρων στρατηγικών αναδιαρθρώσεων και την πρόληψη δημιουργίας νέων ΜΕΔ και την εξωτερική ανάθεση μη τραπεζικών εργασιών για θέματα μεγαλύτερης αποδοτικότητας και επίσπευσης”. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “με το σχέδιο χρησιμοποιούμε τεχνολογία και καινοτομία με σκοπό την επανένταξη των πελατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά πίστωσης και στις συνήθεις εργασίες”.
Για αυτό το λόγο, συνέχισε, χρειάζεται να βρούμε τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των πελατών μας και εκεί όπου είναι βιώσιμες να εφαρμόσουμε τις προτάσεις επίλυσης.
Εκστρατεία τυποποιημένων λύσεων αναδιαρθρώσεων
Σε σχέση με την εκστρατεία τυποποιημένων λύσεων αναδιαρθρώσεων του Συνεργατισμού, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι εφαρμόσαμε αυτές τις λύσεις από τον περασμένο Απρίλιο σε 8.000 πελάτες οι οποίοι είχαν καθυστερήσεις πέρα των 90 ημερών και συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, είτε επέκταση της χρονικής διάρκεια του δανείου είτε μειώσεις επιτοκίων είτε μείωσης δόσεων.
Ανέφερε ότι “επεκτάθηκαν εντός Αυγούστου οι τυποποιημένες λύσεις αναδιάρθρωσης και έχουμε δει πως υπήρξε μια θετική ανταπόκριση σε ποσοστό 40% που φανερώνει πως υπάρχει δεκτικότητα από τον Κύπριο δανειολήπτη σε τυποποιημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης”.
Ο Πρόεδρος του Συνεργατισμού είπε στο ΚΥΠΕ ότι “εντός Σεπτεμβρίου θα τρέξουν και άλλου είδους τέτοιες εκστρατείες για όλο το φάσμα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου είτε αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται αλλά φαίνεται ότι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία είτε αφορά τερματισθέντα δάνεια”.
Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε πως το στρατηγικό σχέδιο και οι τυποποιημένες λύσεις αναδιαρθρώσεων θα συντρέχουν μέχρις ότου διαφανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την υποστήριξη που θα μας παρέχουν οι διεθνείς σύμβουλοι, προσθέτοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης των συμβούλων αναμένονται αρχές του 2016.
“Κόκκινα” δάνεια
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί το επίπεδο των “κόκκινων” δανείων, ενώ σημείωσε πως πρόβλημα είναι ο ανατοκισμός τους. “Χρειάζεται η άντληση βέλτιστων πρακτικών από χώρες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά όπως τα δικά μας”, καθώς αυτά αφορούν “θέματα νοοτροπίας, κουλτούρας, ποσοστού κόκκινων δανείων και χαρακτηριστικά της οικονομίας μας”, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ