Powered by

Η Ελλάδα αιμορραγεί από τη φοροδιαφυγή

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας που ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις κρατικές Αρχές διαπιστώθηκαν ότι δεν εξέδιδαν αποδείξεις, ούτε για υπηρεσίες που προσέφεραν, ούτε για προϊόντα που πωλούσαν.

Η έκταση της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα αποκαλύπτεται από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έπειτα από ελέγχους που διενήργησε από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 18% των επιχειρήσεων φοροδιαφεύγουν και ότι σε κάθε μία από αυτές καταλογίζονταν κατά μέσον όρο 3 φορολογικές παραβάσεις. Συχνότερη παράβαση, εξακολουθεί να είναι η μη έκδοση αποδείξεων, που φτάνει έως και το 90%.

Στο διάστημα της μίας εβδομάδας, τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, κλιμάκια της εφορίας πραγματοποίησαν ξαφνικούς ελέγχους σε 3.672 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Σε 1956 από αυτές, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Οι έλεγχοι, που έγιναν σε ποσοστό άνω του 80% σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στον τουρισμό, έδειξαν ότι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας η παραβατικότητα ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις το 54%.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, Τετάρτη, στη Ρόδο τρεις εφοριακοί που είχαν λάβει εντολή να μεταβούν για έλεγχο στο πανηγύρι των Μαριτσών, μόλις έγιναν αντιληπτοί από τον κόσμο αρχικά έγιναν αποδέκτες έντονων αποδοκιμασιών, και στη συνέχεια ακολούθησε προπηλακισμός των εφοριακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Ροδιακή», περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος της Ιαλυσού έφθασε στο σημείο και φυγάδευσε τους τρεις εφοριακούς προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι το δεύτερο περιστατικό παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου που συμβαίνει στη Ρόδο, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Το καλοκαίρι του 2013, σοβαρά επεισόδια έγιναν και στο νησί της Ύδρας όταν και πάλι εφοριακοί που ζήτησαν να ελέγξουν καταστήματα εστίασης προπηλακίστηκαν από τους ιδιοκτήτες, τους εργαζόμενους, και τους πελάτες των μαγαζιών αυτών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024