Powered by

Ελλάδα: Καταρρέουν οι επιχειρήσεις ένεκα των capital controls

Μείωση του κύκλου εργασιών σε 9 από τις 10 επιχειρήσεις, συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50%, απώλεια μισού δις ευρώ από έμμεσους φόρους για το κράτος, και απώλεια διακοπών για 7 στους 10 επιχειρηματίες φέτος, είναι ένα μέρος της ζοφερής εικόνας που διαγράφεται από έρευνα για τις ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls.

Η πρόβλεψη για τους επερχόμενους μήνες, είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου 2015, κάθετη πτώση στο κύκλο εργασιών τους λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls) σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ακόμα ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δις ευρώ στο διάστημα αυτό.

«Με μια μετριοπαθή εκτίμηση υπολογίζουμε ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκ. ευρώ από έμμεσους φόρους», δηλώνει ο κ. Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τις πρώτες 2 εβδομάδες. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων», συμπληρώνει.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ, (στην δύναμη της οποίας υπάγονται 90 ομοσπονδίες βιοτεχνών εμπόρων και εκπροσωπεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενός εώς και 250 εργαζομένων, με κύκλο εργασιών μέχρι και 50 εκατομμυρίων ευρώ το έτος), εκτιμά βάσει της έρευνάς της, ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι μόνο 1 στις 2  χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές  EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ειδικότερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους καθώς 7 στους 10  δεν διαθέτουν e-banking.

Τέλος 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΓΣΕΒΕΕ και, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος της διοίκησης, έως έναν μεγάλο βαθμό και την απότομη πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα, ιδίως φέτος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που είχε ο έλεγχος κεφαλαίων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024