Powered by

Επέκταση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ

Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2015, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου ενεθάρρυνε τις εισαγωγές, ενώ μείωσε τις εξαγωγές, εν μέσω της ασθενέστερης ανάπτυξης που καταγράφει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 7,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, ποσό που είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν έλλειμμα 42,70 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, το Υπουργείο αναθεώρησε το έλλειμμα Μαΐου σε 40,9 δισ. δολάρια, από 41,90 δισ. δολάρια.

Στην πρώτη εκτίμησή του την περασμένη εβδομάδα για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη ανήλθε στο 2,3%, σε ετήσια βάση, από ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Τον Ιούνιο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,1% σε 188,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τις ασθενέστερες εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών και βιομηχανικών προμηθειών που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των καταναλωτικών αγαθών.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%, σε 232,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αύξησης των καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανικών προμηθειών.

Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τον Ιούνιο σε 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 30,5 δισ. δολάρια το Μάιο, με την Ουάσιγκτον να έχει κατηγορήσει από καιρό την Κυβέρνηση της Κίνας ότι διατηρεί υποτιμημένο το κινέζικο νόμισμα έναντι του δολαρίου, γεγονός που ενισχύει τις κινέζικες εξαγωγές.

Το εμπορικό έλλειμμα με τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ διευρύνθηκε περισσότερο από 15%, σε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των εισαγωγών ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου