Η ιστορία του Συνεργατισμού στην Κύπρο

Την ιστορία του κυπριακού Συνεργατικού Κινήματος κατέγραψε σε βιβλίο ο  ακαδημαϊκός και συγγραφέας Γιώργος Γεωργής. 

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στον Α' τόμο ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Συνεργατισμός στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού μπροστά στις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπος. 

Ο Α΄τόμος καταγράφει τις πρώτες περιόδους του κινήματος, ενώ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους ήταν επιτακτική η ανάγκη σύστασης των Συνεργατικών Τραπεζών, αλλά και τα κωλύματα που αντιμετώπισε ο θεσμός μέχρι την ίδρυση του.

Ο Γιώργος Γεωργής γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1948 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπήρξε πρώτος Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.  Εργάστηκε σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέλαβε Μορφωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα το 1982-1994 και 1997-2000. Πρώτος διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα (1987-1993,1997-2000).  Από το 1994 μέχρι το 1997 υπήρξε Visiting Research Associate στο King’s College του Λονδίνου και συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ασχολείται συστηματικά με την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, με την Ιστορία του κυπριακού εθνικού κινήματος, την Πολιτική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 1959-1974 και το διπλωμάτη Σεφέρη. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει 12 βιβλία και πολλά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2009.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών