Powered by

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας το Πουέρτο Ρίκο

Το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε την πληρωμή του χρέους του, πληρώνοντας μόνο ένα κλάσμα του ποσού που όφειλε με την ωρίμανση ομολόγων την 1η Αυγούστου, εκθέτοντας το βάθος των προβλημάτων οικονομικής φύσης και χρηματοροών στο νησί, και ανοίγοντας το δρόμο για δικαστική διεκδίκηση οφειλών από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με δήλωση της διοικητού της Κυβερνητικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Μέλμπα Ακόστα, η κοινοπολιτεία πλήρωσε μόνο 628.000 δολάρια από τα 58 εκατομμύρια του χρέους σε ομόλογα της Public Finance Corp (PFC), θυγατρικής της Τράπεζας Ανάπτυξης.

"Λόγω της έλλειψης των παρακρατηθέντων πόρων αυτό το οικονομικό έτος, το σύνολο της πληρωμής στο PFC δεν έγινε σήμερα," είπε η Ακόστα.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίλα, σόκαρε τους επενδυτές τον Ιούνιο όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού, που έφτανε τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί και χρειαζόταν αναδιάρθρωση. Η αθέτηση πληρωμής αποτελεί την πρώτη χρεοκοπία της κοινοπολιτείας.

Η χρεοκοπία μπορεί να δρομολογήσει μάχη με τους επενδυτές, καθώς αναλυτές όπως ο Ντάνιελ Χάνσον, της χρηματιστηριακής εταιρείας Height Securities, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πολύ πιθανό οι επενδυτές να καταθέσουν μήνυση στο Σαν Χουάν από την Τρίτη κιόλας.

Ενώ το Πουέρτο Ρίκο ισχυρίζεται ότι η αθέτηση μιας πληρωμής δεν αποτελεί χρεοκοπία γιατί η βουλή του δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παρακρατήσει τους αναγκαίους πόρους για αποπληρωμή, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

"Η άποψη του Moody`s για το γεγονός αυτό είναι ότι αποτελεί χρεοκοπία," είπε η αναλύτρια του οίκου Έμιλι Ρέϊμς σε γραπτή δήλωση. "Αυτό αποτελεί την απαρχή μιας σειράς, όπως πιστεύουμε, ευρείων χρεοκοπιών των δανείων της κοινοπολιτείας", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αμετάβλητο στο 4,5% το επιτόκιο από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω αβεβαιότητας-Πιο επιφυλακτικοί οι αξιωματούχοι
Reuters: Η Ε.Ε. προτείνει μείωση στις εισαγωγές χάλυβα κατά 15% λόγω των δασμών Τραμπ
Βολές Τραμπ κατά της Fed: Κόψτε τα επιτόκια-Η 2α Απριλίου ημέρα απελευθέρωσης της Αμερικής με τους νέους δασμούς
Τζερόμ Πάουελ: «Αγκάθι» οι δασμοί για τον πληθωρισμό-Απίθανη μία σοβαρή οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Fed-Το σκεπτικό της απόφασης
Προτεραιότητα για την Κομισιόν η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία-Μηχανισμός δανεισμού ύψους 150 δις ευρώ
Fed: Χωρίς έκπληξη η απόφαση για τα επιτόκια-Αβέβαιες οι προβλέψεις για το μέλλον
Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα-Τι σημαίνουν για καταναλωτές και επενδύσεις
Γερμανία: Ιστορική απόφαση για το «φρένο χρέους»-Εγκρίθηκε πακέτο 500 δισ. για άμυνα και υποδομές