Powered by

Ίδρυση Κυπρο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου

Ως ένα δεύτερο σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των επιχειρηματικών και επενδυτικών δεσμών Κύπρου και Ιράν, χαρακτηρίζεται η ίδρυση του Κυπρο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, μετά την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, την Τρίτη 4 Αυγούστου, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η ιδρυτική συνέλευση του Κυπρο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ήδη ο Σύνδεσμος αριθμεί 75 επιχειρήσεις-μέλη.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που ακολούθησε, υπό τον τίτλο «Κύπρος- Ιράν: Ανοίγουν οι δρόμοι για επιχειρηματικές συνεργασίες», ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι η παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών του Ιράν στην Κύπρο επιβεβαιώνει ότι η ιρανική κυβέρνηση «μοιράζεται μαζί μας την άποψη ότι η νέα σχέση που σφυρηλατούμε σήμερα είναι πολλά υποσχόμενη και σημαντική».

«Η χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση αυτού του βήματος δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συμφωνία που υπεγράφη πριν από μερικές εβδομάδες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνοντας πως το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος, πέραν από κράτος μέλος της ΕΕ, αποτελεί και ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, πληροί τα αυστηρά πρότυπα διαφάνειας και είναι ανταγωνιστική.

Η κυπριακή οικονομία, είπε ο Υπουργός, ανακάμπτει σταθερά μετά τις πρόσφατες δυσκολίες, αναζητά, και ταυτόχρονα προσφέρει, νέες ευκαιρίες. «Η Κύπρος είναι κατάλληλη για να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Ιράν και των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αγορών» σημείωσε.

Ο Ιρανός Υφυπουργός Οικονομικών Αλί Ασκάρι, κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, σημείωσε πως με δεδομένη την παρούσα κατάσταση των οικονομιών της Κύπρου και του Ιράν, η ίδρυση του Κυπρο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. Το Επιμελητήριο, είπε, αναλαμβάνει τις σημαντικές αρμοδιότητες της χάραξης πολιτικής και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μιλώντας, μέσω διερμηνέα, ο κ. Ασκάρι είπε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Ιράν σε διάφορους τομείς αποτελούν την κατάλληλη πλατφόρμα για ανάπτυξη των εμπορικών του σχέσεων με τις ξένες χώρες, σημειώνοντας πως το Ιράν είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση.

«Αυτά τα πλεονεκτήματα, συνοδευόμενα από την ύπαρξη της πολιτικής βούλησης των δύο χωρών, τις επενδυτικές δυνατότητες στο Ιράν, το ιδιαίτερο καθεστώς της Κύπρου, μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επεσήμανε.

Ο κ. Ασκάρι έκανε αναφορά στις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει το Ιράν στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των ορυχείων, της γεωργίας και των υπηρεσιών, και στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας λέγοντας πως με τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Ιράν μπορεί να αποτελέσει ένα δυνητικό και αξιόπιστο εταίρο για άλλες χώρες, με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσθεσε ότι στον τομέα των υπηρεσιών το Ιράν έχει μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην περιοχή μας.

Είπε στη συνέχεια ότι η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψαν σήμερα οι δύο χώρες, παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία στους Ιρανούς και Κύπριους εμπόρους και αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη διευκόλυνση και προώθηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

O πρόεδρος του Κύπρο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μάριος Γρηγοριάδης μίλησε για μια νέα εποχή στους επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι πρωτίστως η προώθηση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας κοντά Κύπριους και Ιρανούς επιχειρηματίες, η επικοινωνία με τα Υπουργεία και τα εμπορικά και βιομηχανικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ιράν, και η προώθηση θεμάτων και ιδεών που θα διευκολύνουν το μεταξύ τους εμπόριο.

Ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε ότι το Ιράν είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, με ένα καλά εδραιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, που έχουν ενισχυθεί και έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί τα τελευταία χρόνια.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων ανοίγει τη μεγάλη αγορά του Ιράν και δημιουργεί πληθώρα δυνατοτήτων στους τομείς του εμπορίου, της επιχειρηματικής συνεργασίας και των επενδύσεων, είπε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ιράν και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του εμπορίου, το οποίο ήταν μόλις €3.5 εκ. το 2014. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του διεθνούς εμπάργκο το οποίο τώρα έχει αρθεί, δημιουργώντας ένα νέο δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις χώρες, πρόσθεσε.

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις ιρανικές επιχειρήσεις προς την Ευρώπη, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαυρομμάτης.

Για τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα το πρωί, είπε ότι αναμφίβολα θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευνοϊκή για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Ιράν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%