Η κινεζική κρίση τρομάζει τη Folli Follie
09:12 - 31 Αυγούστου 2015
Οι φόβοι για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας σε ύφεση, η υποτίμηση, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο δεκαετίες, του γουάν, οι επιπτώσεις από το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας στη χώρα και οι δυσοίωνες προβλέψεις πως "η Κίνα είναι η νέα Ελλάδα", βάζουν για άλλη μια φορά στο "μικροσκόπιο" των αναλυτών την FF Group, δεδομένου ότι πάνω από το 70% των πωλήσεων του ελληνικού ομίλου πραγματοποιείται στην Ασία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ταχύτατη επέκταση του δικτύου καταστημάτων Folli Follie στην κινεζική αγορά.
Μετά την πρόσφατη υποτίμηση του γουαν που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, οι αναλυτές είχαν επισημάνει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη Folli Follie Group λόγω της μεγάλης έκθεσης του ομίλου στη χώρα. Μάλιστα η Beta σε σχετικό report είχε σημειώσει πως οι αναμένει απώλειες της τάξης των 5,1 εκατ.ευρώ και 11,1 εκατ.ευρώ στις ενοποιημένες πωλήσεις του 2015 και 2016 αντίστοιχα. Και αυτό, τη στιγμή που οι προοπτικές για την ελληνικη αγορά και οικονομία είναι δυσοίωνες.
Οι όποιες επιπτώσεις θα φανούν πιο καθαρά στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι αναλυτές επιμένουν πως, παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, τα περιθώρια επέκτασης στην Κίνα παραμένουν τεράστια. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει δίκτυο πάνω από 670 καταστημάτων Folli Follie παγκοσμίως, ενώ στην Κίνα λειτουργούν πάνω από 251 σημεία πώλησης, εκ των οποίων 80 μέσω συμφωνιών franchise. Πάντως η Beta εντοπίζει ως πηγές ρίσκου για τον όμιλο μια πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης του δικτύου στην Κίνα, μια ενδεχόμενη μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αλλά και συναλλαγματικές μεταβολές.
Στην εξαμηνιαία λογιστική έκθεση του ομίλου αναφέρεται πως υπάρχει κίνδυνος μείωσης της μικτής κερδοφορίας λόγω ανατίμησης ξένων νομισμάτων. Ο κίνδυνος απορρέει από το γεγονός ότι ο όμιλος αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων του σε δολάριο και διαθέτει τα εμπορεύματα αυτά στις αγορές που δραστηριοποιείται σε τοπικό νόμισμα (λ.χ. σε γουάν), με τις τιμές πώλησης των εμπορευμάτων να οριστικοποιούνται αρκετούς μήνες πριν την παραλαβή και αποπληρωμή των εν λόγω εμπορευμάτων. Συνεπώς, τονίζεται, ενδεχόμενη ανατίμηση του δολαρίου, έναντι των τοπικών νομισμάτων, θα αύξανε το κόστος πωλήσεων, χωρίς να είναι δυνατή η αύξηση των τιμών πώλησης, στερώντας έτσι από τον όμιλο μέρος του μικτού του κέρδους.
Στην ίδια έκθεση η διοίκηση αναγνωρίζει ότι "το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι αυξανόμενα μεταβαλλόμενο σε παγκόσμια κλίμακα ενώ όλες οι μεγάλες αγορές στις οποίες έχουμε δραστηριότητα παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι για το άμεσο μέλλον οι αγορές της Ασίας και ο επιχειρηματικός κλάδος του κοσμήματος-αξεσουάρ-ρολόι θα συνεχίσουν να οδηγούν τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του ομίλου".
Πάντως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι αναλυτές στάθηκαν στο ιδιαίτερα "δυνατό" δεύτερο τρίμηνο που ανακοίνωσε ο όμιλος και κυρίως στην ανάκτηση του momentum στην Ασία από την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα προέλθει το 77% των ενοποιημένων EBITDA την φετινή χρονιά. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, το 72% των πωλήσεων του ομίλου προήλθε από την Ασία (Κίνα-Ιαπωνία κ.α), το 18% από την Ελλάδα, το 9% από την Ευρώπη και μόλις το 1% από τη Β. Αμερική. Η Piraeus Securities ανέφερε πάντως πως η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει το δίκτυο των χονδρικών πωλήσεων στην κινεζική αγορά στους επόμενους 18 μήνες.
Στα 34 ευρώ η τιμή-στόχος
Στο τελευταίο report της (28/8) η Beta ΑΕΠΕΥ τοποθετεί, σύμφωνα με το μοντέλο των αναλυτών της, τη δίκαιη τιμή για τη μετοχή στα 34 ευρώ, δηλαδή 79% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Όπως αναφέρεται η μετοχή παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη 7,2 φορές το εκτιμώμενο Ρ/Ε του 2016, όταν ο μέσος όρος για τον κλάδο βρίσκεται στο 13x.
Όπως έγινε γνωστό, ο όμιλος πέραν της δαπάνης για ανάπτυξη νέων σημείων Folli Follie και Links Of London, στην προώθηση της Juicy Couture, σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και του R&D. Ως αποτέλεσμα το capex αναμένεται να ανέλθει στα επίπεδα των 50-60 εκατ.ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2016, από 36 εκατ.ευρώ το 2014. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 78 εκατ.ευρώ, από 54 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2014, σύμφωνα με την Beta.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ