Πόσο πολύ πιστεύεις στην ιδέα σου;

Όσο απλή και αν φαίνεται αυτή η ερώτηση, η απάντηση που θα της δοθεί είναι κρίσιμη και καθοριστική καθώς θα επηρεάσει άμεσα τις αποφάσεις και τις  μελλοντικές ενέργειες κάθε φιλόδοξου επιχειρηματία και εφευρέτη.

Κι αυτό γιατί πέρα από τον απαραίτητο ενθουσιασμό και την επένδυση σε χρόνο, μια ιδέα για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να αρχίσει να φέρνει καρπούς, χρειάζεται υπομονή , γνώσεις, κόπο αλλά και… επένδυση σε χρήμα! 

Aπό τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος αρχίσει να προβληματίζεται σοβαρά για την υλοποίηση μιας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας που αφορά ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, πριν αρχίσει να τη μοιράζεται με τρίτους θα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Έτσι αφού έχει γνώση της κατάστασης να προνοήσει προκειμένου να έχει πάρει τα πρώτα και πιο βασικά μέτρα που χρειάζονται για να μην είναι εκτεθειμένος.

Αρκετά τακτικά συναντούμε νέους επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης των πνευματικών και βιομηχανικών τους δικαιωμάτων. Θεωρούν ότι «κανένας δεν πρόκειται και δεν μπορεί να κλέψει τις ιδέες τους » και πως οι διαδικασίες αυτές είναι περιττές  στα αρχικά στάδια. Λένε για παράδειγμα «άσε να δούμε εάν δουλέψει πρώτα η ιδέα μας και μετά βλέπουμε!»

Αυτή, όμως, η προσέγγιση, τις πιο πολλές φορές αποδεικνύεται ως η ατυχέστατη και ριψοκίνδυνη! Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από μια πολύ καλή αλλά νομικά ακατοχύρωτη δημοσιευμένη επιχειρηματική ιδέα! Είναι ένας εύκολος στόχος! Οι επιτήδειοι καραδοκούν και γνωρίζουν πώς να κινούνται γρήγορα και άμεσα προκειμένου να οικειοποιούνται τις πετυχημένες ξένες ιδέες. Δυστυχώς τα παραδείγματα και στον τόπο μας είναι πολλά. 

Και όταν πια αποκαλυφθεί η κλοπή  το μόνο όπλο που απομένει και μπορεί να επιφέρει άμεσα λύση στο ζήτημα  είναι τα πιστοποιητικά και οι αιτήσεις εγγραφής των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων. Όσοι δεν προνόησαν, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση!

Γι’ αυτό και αν πιστεύεις στην ιδέα σου, εάν πραγματικά θεωρείς ότι μέσα από αυτή ανοίγονται νέες προοπτικές, θα πρέπει πρώτα να της δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό και να προβείς στις απαραίτητες ενέργειες κατοχύρωσής της. Άλλωστε, εάν δεν μπαίνεις  ούτε καν στον κόπο να την κατοχυρώσεις, πως περιμένεις οι τρίτοι να την πιστέψουν;

Τρία είναι τα στάδια που είναι κρίσιμα και απαιτούν προστασία των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων μιας ιδέας: Το αρχικό στάδιο κατά το οποίο προγραμματίζεις την υλοποίησή της, το δεύτερο στάδιο αφορά την περίοδο υλοποίησης της ιδέας μέσω των συνεργατών και των τρίτων μερών και το τρίτο στάδιο αφορά την κυκλοφορία και τη δημοσιοποίηση της ιδέας.

Η Κύπρος, ως χώρα μέλος της Ε.Ε. και αντισυμβαλλόμενο μέρος των πιο σημαντικών συνθηκών για τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα, δίδει πλήρη και αξιόπιστη προστασία σε όλα τα δικαιώματα. Αρκεί πρώτα οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψιασμένοι και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και πώς να τα διαφυλάττουν.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;