Powered by

ΗΠΑ: Υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η οικονομική ανάπτυξη

Η οικονομία αναπτύχθηκε παραπάνω από τους υπολογισμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2015, βασισμένη σε αυξήσεις καταναλωτικών και εταιρικών δαπανών, οι οποίες αποδεικνύουν την επέκταση. Μία αύξηση στα αποθέματα δείχνει, επίσης, πως μία τόσο μεγάλη αύξηση της ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολο να καταστεί βιώσιμη βραχυπρόθεσμα.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα τον προϋπολογισμό για να προληφθεί ο τερματισμός λειτουργίας της Κυβέρνησης και να αποφευχθεί η αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως.

“Ζούμε εβδομάδες μεγάλων αλλαγών σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και στοιχεία στις ειδήσεις, τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και ανησυχούν για την Κίνα και για την Ευρώπη", είπε ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη.

"Ωστόσο, οι ΗΠΑ, παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να έχουν τα καλύτερα χαρτιά. Απλά πρέπει να τα παίξουμε σωστά”, σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7% του ετήσιου ποσοστού, ξεπερνώντας όλες τις αναλύσεις. Η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη, που ανέρχεται στα δύο τρίτα του ΑΕΠ, αλλά και η συγκέντρωση αποθεματικών έδωσαν ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανάπτυξη, το δεύτερο τρίμηνο, «έτρεξε» με ετήσιους ρυθμούς 3,7%, από 2,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Αισθητή βελτίωση σε σχέση με το 0,6% του πρώτου τριμήνου. Αν και έτυχαν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, τα νέα στοιχεία αναμένεται να καταστήσουν ακόμα πιο περίπλοκο το έργο της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά, ενδυναμωμένα από τα κέρδη στις τιμές της αγοράς εργασίας, της αύξησης των τιμών των σπιτιών και της πτώσης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, μάλλον θα συνεχίζουν να ωθούν την οικονομία για το δεύτερο μισό του 2015. Την ίδια στιγμή, η τεράστια αύξηση των αποθεματικών υποδεικνύει άλλον έναν ούριο άνεμο για τους παραγωγούς οι οποίοι ήδη έχουν τον "πονοκέφαλο" της αύξησης του δολαρίου και της πτώσης των αναπτυσσόμενων αγορών.

Η έκθεση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Fed αποφασίζει εάν η αγορά είναι έτοιμη για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2006. Αν και η αγορά εργασίας έχει επιδείξει τεράστια άλματα από τότε, ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο της Fed.

Με την κρίση στην Κίνα, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων απομακρυνόταν, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, μία ισχυρή ανάπτυξη θα επαναφέρει το ζήτημα, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

ΠΗΓΕΣ: gr.euronews.com/newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου