Powered by

Άντεξαν στο sell off τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Χωρίς σημαντικές απώλειες και σε περιπτώσεις με κέρδη, αλλά και χωρίς σημαντικές συναλλαγές, διήλθαν του sell off που πυροδότησε η Κίνα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το περιορισμένο στοκ των ομολόγων και το προφίλ των ομολογιούχων προστάτεψαν την αξία τους, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Συνεχίζουν έτσι να καταγραφούν μεγάλες υπεράξιες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. 

Τα εν λόγω χρεόγραφα έχουν καταστεί το πρώτο θετικό στοίχημα επί της ελληνικής οικονομίας μετά την συμφωνία Αθήνας - δανειστών αν και οι πρόωρες εκλογές και η αναστάτωση στις αγορές εξαιτίας της Κίνας ανέκοψαν, τουλάχιστον προσώρας, την αλματώδη άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η εκτίμηση πως η επανένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και η αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου κατέστησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδηγώντας έτσι σε ράλι τις τιμές των ελληνικών χρεογράφων. Αν και δεν είναι ακόμα σαφές πότε μπορεί να ενεργοποιήσει τέτοιες εντολές η ΕΚΤ, ήδη στην αγορά εκτιμάται ότι τα 3,2 δισ. που αποπληρώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη θα διοχετευτούν στην επαναγορά τίτλων. 

Κοντά στα 15 δισ. ευρώ εκτιμούσε τους τίτλους μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ προ ημερών η Societe Generale, η οποία υπολογίζει πως το συνολικό στοκ των επιλέξιμων ομολόγων στα τέλη Αυγούστου θα είναι 47 δισ. ευρώ. Όμως ήδη η ΕΚΤ διακρατά ομόλογα από το 2010 άρα υπάρχει πλαφόν. 

Αίσθηση πάντως πρέπει να προκαλεί στους μη εξοικειωμένους με την εν λόγω αγορά, το γεγονός πως το ελληνικό τριετές κρατικό ομόλογο των 2,09 δισ. ευρώ που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 και ωριμάζει τον Ιούλιο του 2017 από τα 55 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας που διαπραγματευόταν στις 29 Ιουνίου έως τα επίπεδα των 88 λεπτών που κινήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει καταγράψει άνοδο 60%. Υποχώρησε την Παρασκευή στα 82,50 και την Δευτέρα, ημέρα κρίσης στις διεθνείς αγορές, ενισχύθηκε στα 84. 

Η απόδοση της 10ετίας (που κινείται αντιστρόφως με τις τιμές) όπως μετράται από τους σχετικούς δείκτες του Bloomberg έχει υποχωρήσει από 19,26% στις 8 Ιουλίου κοντά στο 9% μετά τις 15 Αυγούστου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου. Την Τρίτη κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 9,5%. Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, ο οποίος αποτυπώνει την συμπεριφορά των τιμών ενός ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το χαμηλό των 52,833 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 7 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στις 17 Αυγούστου πάνω από τα 100 λεπτά, άνοδος της τάξης του 90% και επιστροφή σε θετικό έδαφος για το 2015. Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 διαπραγματευόταν κοντά στα 95 λεπτά 5% χαμηλότερα από το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και 4,5% υψηλότερα για το 2015.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θυμίζουν ότι κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2012 έως τις αρχές του 2014 πολλοί ξένοι υπερδιπλασίασαν τα χρήματα τους καθώς τα ελληνικά ομόλογα που πρόεκυψαν από το "κούρεμα" ή PSI, εκτοξεύτηκαν από τα 10 με 15 σεντς ανά ευρώ στα 50 με 60 σεντς. Οι τότε πρωταγωνιστές εκτιμάται ότι είναι και σήμερα μεταξύ των πλέον δραστήριων σε αυτή την μικρή αγορά.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης