Powered by

Σβήνουν τα φουγάρα της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η βαριά βιομηχανία της χώρας αφού η κατάσταση στο κρίσιμο μέτωπο της ζήτησης παρουσιάζει εκ νέου επιδείνωση. Έτσι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο η εγχώρια ελλαδική ζήτηση θα παρουσιάσει νέα σημαντική υποχώρηση που θα μεταφραστεί σε μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό άνω του 50%. 

Στο κλίμα αυτό οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί της χαλυβουργίας και των τσιμέντων.

Τα προβλήματα αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το κομμάτι της απασχόλησης. Το τελευταίο κρούσμα έρχεται από τον κατεξοχήν χτυπημένο κλάδο του χάλυβα, αφού όπως έγινε γνωστό στο Βόλο, από χθες τέθηκε σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της Sovel, που είναι ίσως το πλέον ισχυρό εργοστάσιο της ελληνικής βιομηχανίας. Η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει 3 εβδομάδες.

Η εγχώρια βαριά βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση την τελευταία πενταετία, αν και το 2014 – αρχές του 2015 είχαν φανεί κάποια σημάδια ζωής, μετά την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων. Το restart της βιομηχανίας ωστόσο διήρκεσε λίγους μήνες. 

Από τον Απρίλιο του 2015 το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους αναδόχους των μεγάλων έργων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες. Πάνω σε αυτά τα έργα βεβαίως είχε στηριχθεί η ανάκαμψη της ζήτησης με αποτέλεσμα σήμερα εκ νέου, ιδίως οι κλάδοι του χάλυβα και του τσιμέντου, να βρίσκονται στην πιο δεινή θέση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πλέον το σύνολο των χαλυβουργίων της χώρας, είτε έχει κλείσει είτε βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, ενώ και στον κλάδο των τσιμέντων η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη, αφού η εγχώρια ζήτηση είναι πρακτικά μηδενική, εάν συνυπολογιστεί η κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. 

Όσο για τις εξαγωγές, αυτές παραμένουν λύση ανάγκης, καθώς λόγω των εκκρεμοτήτων στο ενεργειακό, πραγματοποιούνται επί ζημία, καλύπτοντας ένα μέρος του σταθερού κόστους των μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στελέχη της βιομηχανίας που παραδοσιακά κρατούν χαμηλό προφίλ, περιγράφουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα και διαμηνύουν ότι οι αντοχές του κλάδου είναι από ελάχιστες έως  μηδαμινές. 

Στο πλαίσιο αυτό τέλος, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες και για νέα, περιορισμένης εμβέλειας, κύματα απολύσεων στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Επί του παρόντος οι περιορισμένες αυτές απολύσεις, χαρακτηρίζονται ως μεμονωμένες και δεν δίνουν δείγμα γραφής, όπως αναφέρουν πηγές. Εάν ωστόσο δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις πρωτίστως στο μέτωπο των μεγάλων έργων, εκφράζονται φόβοι ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα αυξηθούν σε ανησυχητικό βαθμό.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024