Ταμεία Προνοίας: Το αύριο είναι ήδη εδώ

Λίγο πριν από τη διοργάνωση του 2ου Investment Expert Conference, ο CEO της Emergo Wealth, Mike Balm, εξηγεί πώς η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα από τα κύρια ευρωπαϊκά κέντρα διαχείρισης διασυνοριακών επενδυτικών ταμείων, αρχίζοντας δουλειά από σήμερα. Την ίδια ώρα, δίδει τα φώτα του για τις προοπτικές που ο καθένας μπορεί να έχει, ανάλογα με την προνοητικότητα των κινήσεών του, για ασφαλή και επαρκή συνταξιοδότηση στο μέλλον.
Η έλλειψη διασποράς του επενδυτικού κινδύνου και η διαχείριση των ταμείων προνοίας από μη επαγγελματίες οδήγησε στη μαζική διάλυση ταμείων προνοίας στην Κύπρο. Την απάντηση στο πρόβλημα της διασφάλισης μιας άνετης συνταξιοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα δίνει το πρόγραμμα LifeGoals της Emergo Wealth, σύμφωνα με τον κ. Balm.

Ο Όμιλος Emergo πρόσφατα γιόρτασε 25 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή. Τι σημαίνει αυτό για την Emergo Wealth, η οποία είναι μέλος του ομίλου;
Ο Όμιλος Emergo είναι ένας διεθνής οργανισμός με μακρόχρονη επιτυχημένη παρουσία. Η ιστορία του ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όντας ο μεγαλύτερος μη ρωσικός εξαγωγέας πετρελαίου στη Ρωσία και επεκτείνεται μέχρι σήμερα, όπου, για παράδειγμα, εταιρεία του ομίλου είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φωτογραφικού χαρτιού στις ΗΠΑ. Η Emergo, με την έντονη δραστηριοποίησή της στον κλάδο επιχειρηματικών συμμετοχών και στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων, διαθέτει κεφάλαια που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ.
Στην 25χρονη παρουσία του ομίλου στην Κύπρο, έχουμε ζήσει μοναδικές εμπειρίες και έχουμε κτίσει στενές επιχειρηματικές, αλλά και προσωπικές σχέσεις, με την τοπική κοινωνία. Πλέον θεωρούμε την Κύπρο ως τη δεύτερη μας πατρίδα. Σήμερα, η Emergo Wealth, με βάση την Κύπρο, προσφέρει ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στην επενδυτική στρατηγική και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων τόσο για ιδιώτες όσο και για θεσμικούς επενδυτές.

Ποιες είναι οι ανάγκες των θεσμικών επενδυτών στην Κύπρο σήμερα;
Η εταιρεία συμβουλεύει και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία μερικών εκ των μεγαλύτερων ταμείων προνοίας στο νησί, με γνώμονα πάντα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της. Οι βασικές αρχές, στις οποίες βασίζουμε τον σχεδιασμό των υπηρεσιών μας, είναι η διεθνής διασπορά κινδύνου, η ακριβής και αδιάλειπτη διαχείρισή του και η καλύτερη δυνατή εκτέλεση των συναλλαγών των πελατών μας. Ως χρηματοοικονομικός οργανισμός στηρίζουμε κάθε πράξη μας στην ακεραιότητα, τη διαφάνεια και την εχεμύθεια. Αυτά πιστεύω πως απαιτεί, κατ᾽ ελάχιστον, οποιοσδήποτε απευθύνεται σε μια επενδυτική εταιρεία, όπως τη δική μας, είτε είναι θεσμικός είτε είναι ιδιώτης επενδυτής.

Στην Κύπρο ζήσαμε τη μαζική διάλυση ταμείων προνοίας. Πώς προέκυψε αυτό και ποια η απάντηση για τη διασφάλιση μιας άνετης συνταξιοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα;
Η έλλειψη διασποράς του επενδυτικού κινδύνου και η διαχείριση των ταμείων προνοίας από μη επαγγελματίες διαχειριστές επέφερε, με προβλέψιμο τρόπο, σημαντικές απώλειες στα ταμεία, καθώς οι επενδύσεις γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο, κατά παράβαση των κανόνων συνετής διαχείρισης.
Πέραν των 180.000 εργαζομένων σήμερα στην Κύπρο δεν συνεισφέρουν σε ταμείο προνοίας, με κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι μετά την αφυπηρέτηση, καθώς η σύνταξη που παρέχει το κράτος απλώς δεν αρκεί για να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής που θέλουμε μετά την αποχώρησή μας από τον επαγγελματικό στίβο. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη, δημιουργήσαμε το LifeGoals, το πρώτο οριζόντιο πολυεπιχειρησιακό ταμείο προνοίας στην Κύπρο, ανοικτό σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως εργοδότη ή τομέα δραστηριότητας. Το ταμείο χαίρει διαχείρισης από ανεξάρτητους καταξιωμένους επαγγελματίες και επενδύει σε διεθνή βάση, εκμηδενίζοντας μη συστημικούς κινδύνους.

Ποιες είναι οι αρχές οι οποίες διέπουν το ταμείο προνοίας LifeGoals;
Η διαχείριση ενός ταμείου προνοίας απαιτεί εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση. Η ορθή διαχείριση του LifeGoals βασίζεται στην αρχή της διασποράς του κινδύνου και στη μείωση της εξάρτησης από μια συγκεκριμένη αγορά ή κατηγορία επενδύσεων. Τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα συμμετέχουν, προσφέροντας έτσι μια εξατομικευμένη λύση, ανάλογα με το προφίλ και τους στόχους τους. Επιπλέον, στο LifeGoals πρεσβεύουμε τη διαφάνεια και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε ένα online portal, φιλικό προς τον χρήστη, μέσα από το οποίο κάθε μέλος μπορεί να επικοινωνεί με τους διαχειριστές του ταμείου, να βλέπει το ύψος των συνεισφορών του, καθώς και την απόδοση του χαρτοφυλακίου στο οποίο συμμετέχει. Το portal εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες για τα μέλη.

Ποια επενδυτική στρατηγική είναι ιδανική για ένα ταμείο και ποιες θα χαρακτηρίζατε «καλές επενδυτικές επιλογές» για το τρέχον έτος;
Η κατάλληλη επενδυτική στρατηγική καθορίζεται από το μέγεθος και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης, αλλά και από το επίπεδο κινδύνου που θέλει ή χρειάζεται να αναλάβει ο επενδυτής. Μια στρατηγική, που ενδεχομένως να θεωρείται κατάλληλη για ένα ταμείο, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες ενός άλλου. Η βασική αρχή, ωστόσο, που ακολουθούμε ως εταιρεία είναι η διασπορά του κινδύνου, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση με βάση το ρίσκο που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε.


Η Emergo Wealth διοργανώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Investment Expert Conference. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Το 2ο Investment Expert Conference διοργανώνεται την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park. Απευθύνεται σε διαχειριστικές επιτροπές, διευθυντικό προσωπικό και συμβούλους ταμείων προνοίας και συντάξεων, λογιστές, δικηγόρους, νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, υπεύθυνους προσωπικού, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και στις αρμόδιες κρατικές Αρχές. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των ταμείων συντάξεως και προνοίας, τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Κύπρο, ειδικά όσον αφορά στη διασυνοριακή δραστηριότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων. Πιστεύουμε πως η Κύπρος, με τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει, μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί σε ένα από τα κύρια ευρωπαϊκά κέντρα διαχείρισης διασυνοριακών επενδυτικών ταμείων και προς τούτο εργαζόμαστε στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων. Ο σύνδεσμος επενδυτικών ταμείων, στον οποίο συμμετέχουμε, λαμβάνει, επίσης, πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, το συνέδριο θα φιλοξενήσει καταξιωμένους ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν μια ευρεία σειρά θεμάτων σχετικά με τις διεθνείς επενδύσεις και τις προοπτικές της οικονομίας γενικότερα. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα λανσαριστούν, για πρώτη φορά, στο συνέδριο.

Δειτε Επισης

Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή