Powered by

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε, το Grexit και τα IOUs

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Ιούλιο «όχι» στο δημοψήφισμα, γυρίζοντας την πλάτη στα μέτρα των δανειστών, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, παραθέτοντας αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο τέως υπουργός στο βραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη και παραγωγό Στέφαν Λάμπι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον Λάμπι για το Grexit, την στρατηγική της Ελλάδας και τον αντίπαλό του, Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο Σόιμπλε δεν είχε λάβει εντολή από τη Μέρκελ για Grexit», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνοντας ότι με βάση τις πηγές του, υπήρχαν πράγματι διαφωνίες μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild, για τον Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σχεδιάσει τη δομή του Eurogroup, το οποίο φέρει σαφώς την υπογραφή του. Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με εξαίρεση το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον θαυμάζουν. Υπάρχουν κάποιες χώρες που αγωνίζονται για την εύνοιά του. Μερικές φορές αυτό τον ενοχλεί», δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου. Μου είπε: Η χώρα σας δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη».  

Σε συζητήσεις που είχε με τον Σόιμπλε ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζώνη του ευρώ είναι πολύ εύθραυστη. «Εξεπλάγην ευχάριστα ότι μοιράζεται μαζί μου την άποψη αυτή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. 

Αναφορικά με το σχέδιό του για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, ο Έλληνας πολιτικός υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι εξαρχής δεν ήταν στις προθέσεις του ένα εναλλακτικό νόμισμα: «Το σχέδιό μου ήταν πολύ, πολύ απλό: Θέλαμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος προκειμένου να αποπληρώσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε και να γίνουν βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η άλλη πλευρά αρνήθηκε να το δεχτεί. Εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. 

Αλλά όταν στέκεται κανείς μπροστά στον κίνδυνο υπαρκτής απειλής, τότε αρχίζει και βλέπει κανείς το ενδεχόμενο ενός δικού του νομίσματος. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε IOUs, να μείνουμε στο ευρώ και να κερδίσουμε χρόνο».

Τέλος, αναφορικά με τη διαφωνία Σόιμπλε- Μέρκελ για το ενδεχόμενο ενός Grexit, o Βαρουφάκης, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει τις πηγές του, δήλωσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είχε καμία εντολή από τη Γερμανίδα καγκελάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. 

O Γιάνης Βαρουφάκης είπε, επίσης, πως τον Μάρτιο όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο, εκεί του είπε ο Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024