Powered by

Ευρωζώνη: Μικρή ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας

Ενισχύθηκε ελαφρά η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2015, με τον κλάδο των υπηρεσιών να ανεβάζει ταχύτητα, όπως έδειξε η μηνιαία έρευνα της εταιρείας Markit.

Ειδικότερα, η Markit ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 54,1 μονάδες τον Αύγουστο από 53,9 μονάδες τον Ιούλιο. Ο δείκτης συμπλήρωσε 26 συνεχείς μήνες πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 54,3 μονάδες από 54,0 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 52,4 μονάδες.

"Ο δείκτης PMI δείχνει ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να γνωρίζει μια από τις καλύτερες περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια", σχολίασε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit.

"Η ανάπτυξη του ΑΕΠ διαμορφώνεται κοντά στο 0,4% μέχρι τώρα το γ΄ τρίμηνο, ξεπερνώντας ελαφρά το 0,3% του β΄ τριμήνου, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας παρά τα συγκλονιστικά γεγονότα του προηγούμενου μήνα στην ελληνική κρίση χρέος και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες στο τρίτο πακέτο διάσωσης", πρόσθεσε.

Επιβράδυνε τον Αύγουστο ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γαλλία
Συνέχισε να επεκτείνεται τον Αύγουστο του 2015 η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία, ωστόσο με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,3 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 51,8 μονάδες από 52, ενώ ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, στις 48,6 μονάδες από 49,6 μονάδες τον Ιούλιο.

"Η ανάπτυξη της παραγωγής του γαλλικού ιδιωτικού τομέα επιβράδυνε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Αύγουστο, ένδειξη ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο ενδεχομένως να αποδειχτούν απογοητευτικά μετά τη στασιμότητα του β΄ τριμήνου", σχολίασε ο Jack Kennedy, οικονομολόγος της Markit.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου