Powered by

EE: Απλούστερη και φθηνότερη η διαδικασία διασυνοριακής κληρονομιάς

Σε ισχύ τέθηκε ο κανονισμός της ΕΕ για τη διασυνοριακή κληρονομική διαδοχή περιουσιακών στοιχείων τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015.

Οι πολίτες οι οποίοι προετοιμάζουν τη διαθήκη τους έχουν πλέον την επιλογή να εφαρμόζεται στην περιουσία τους το νομικό δίκαιο της χώρας της ιθαγένειάς τους, ακόμα και αν ζουν σε ένα άλλο κράτος μέλος και έχουν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Μέχρι τώρα οι διεθνείς κληρονομικές διαδοχές ή διαθήκες με διασυνοριακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι πολύ περίπλοκες διαδικασίες λόγω διαφορετικών κανόνων που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να προσδιορίσουν ποιο δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να χειριστεί τέτοια θέματα καθώς και ποιο νομικό δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί στην ανάλογη κληρονομική διαδοχή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη σαφήνειας, δεδομένου ότι τα δικαστήρια στα διάφορα κράτη μέλη θα μπορούσαν να διεξάγουν παράλληλες διαδικασίες με δυνητικά αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας τον νέο κανονισμό, η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών και ισότητας φύλων, Βέρα Ζούροβα, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του νέου κανονισμού είναι οι ταχύτερες και φθηνότερες διαδικασίες, εξοικονομώντας στους πολίτες της ΕΕ χρόνο και χρήματα από τα έξοδα των δικών».

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης ένα «ευρωπαϊκό κληρονομητήριο» που θα επιτρέψει στους κληρονόμους και στους διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων να αποδείξουν το καθεστώς τους και να ασκούν τα δικαιώματα και τις εξουσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με τη θέσπιση του, ο κανονισμός για την κληρονομική διαδοχή, θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία, τα οποία επέλεξαν να μη συμμετέχουν σε αυτή τη συμφωνία.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου