Powered by

Yπερψήφισε το ελληνικό πρόγραμμα η Bundestag

Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από μία συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών, η  Bundestag ενέκρινε το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισ. ευρώ, με 454 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων.

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα σκληρού lobbying από την Καγκελάριο Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή ανταρσία και μάλιστα στη δική τους "αυλή".

Την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 η Merkel εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ από την πλευρά του ο Schaeuble είπε στους βουλευτές πως η επέκταση της γραμμής διάσωσης για τη χώρα είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Στην εισήγηση του την Τετάρτη 19 Αυγούστου προς τους βουλευτές ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της" και πρόσθεσε ότι "είναι αναγκαία η ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα που προκάλεσαν τα capital controls".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα θα δίνονται βήμα προς βήμα και εφόσον υλοποιείται το πρόγραμμα. Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος, ανέφερε.

"Δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως όλα αυτά θα λειτουργήσουν και οι αμφιβολίες επιτρέπονται, δεδομένων των εμπειριών από τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω του ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα", σημείωσε. 

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, ο W. Schaeuble απέκλεισε για ακόμη μια φορά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ενώ για την ελάφρυνσή του είπε πως υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Είπαν "όχι"
"H Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει στην Ευρωζώνη και εμείς δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη με το ζόρι, κόντρα στη θέληση του λαού", είπε ο Klaus-Peter Wilsch, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Merkel, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί ενάντια στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. "Εάν δεν επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να αναπνεύσει και αυτό σημαίνει να αφήσουμε τώρα την Ελλάδα να φύγει", τότε το ευρώ θα καταρρεύσει.
Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναμενόταν, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke), Gregor Gysi, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είπαν "ναι"
"Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα", τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Oppermann, μιλώντας στη Bundestag, σηματοδοτώντας τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο, το οποίο, όπως είπε, "για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση".

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. "Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους", τόνισε ο Oppermann.

Το "όχι" δεν θα έλυνε τα προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Hofreiter και τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Απολύτως πεπεισμένος ότι εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αυστηρή "δεν θα είχαμε πετύχει αυτό το αποτέλεσμα", δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών(CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ και χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "καλό συμβιβασμό".
 
"Βεβαίως, παραμένουν ακόμη ερωτήματα, αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες" τόνισε ο κ. Κάουντερ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς θα κρίνει.
 
Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. "Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια" σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι "μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά". "Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη", συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης