Βαριές απώλειες για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
16:55 - 17 Αυγούστου 2015
Στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα τραπεζικά ομόλογα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015 ότι εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders) θα επιβαρυνθούν με το bail in των τραπεζών.
Οι δηλώσεις Dijsselbloem που ήρθαν συμπληρωματικά στο πλαίσιο των διαβεβαιώσεων ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος για συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών με κούρεμα των καταθέσεών τους, δημιουργούν ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μεγάλες ζημιές με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ως αποτέλεσμα, το ομόλογο της Eurobank, με κουπόνι 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2018 υποχωρεί 32%, στα 0,37 ευρώ. Το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με κουπόνι 5% και λήξη το Μάρτιο του 2017 καταγράφει απώλειες 27%, στα 0,38 ευρώ, ενώ το ομόλογο της Alpha Bank με κουπόνι 3,375% με λήξη τον Ιούνιο του 2017 υποχωρεί κατά 15%, στα 0,58 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, οι τελευταίοι έθεσαν ως προϋπόθεση του τρίτου πακέτου διάσωσης, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας, BRRD, η οποία δυσχεραίνει τους κατόχους ομολογιών. Ειδικότερα, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 (για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων), η οποία ψηφίστηκε στις 22/7 από την ελληνική Βουλή στο πλαίσιο του δεύτερου "πακέτου" προαπαιτούμενων από τη Βουλή και θα ισχύει από 1/1/2016, το βάρος της διάσωσης των τραπεζών από τους φορολογούμενους (bail out), μεταφέρεται στους πιστωτές της τράπεζας (bail in) με σειρά προτεραιότητας: μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες.
"Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα καταφέρουν να εξαιρέσουν τις καταθέσεις από το bail in και να συμπεριλάβουν μόνο τα ομόλογα, αλλά όπως έχουν δείξει άλλες προβληματικές καταστάσεις, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος" είπε ο Olly Burrows, οικονομικός αναλυτής στην CRT Capital.
Το εργαλείο του bail in θα ισχύσει για τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Quality Review) και των τεστ αντοχής (Stress Tests) των τραπεζών πριν το τέλος του έτους.
Η εικόνα απωλειών στα τραπεζικά ομόλογα έρχεται σε αντίθεση με την άνοδο των τιμών και τη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ενδεικτικά, η απόδοση του διετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο. Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή του διετούς ομολόγου κινείται στο 88, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει στο 10,70%. Η πενταετία έχει μισή τιμή στο 82,75 και απόδοση 11,40% και η δεκαετία στο 66,50 και 9,70% αντίστοιχα.
ΠΗΓΕΣ: capital.gr/newmoney.gr