Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
18:11 - 17 Αυγούστου 2015
«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Marco Semmelmann.
Όπως επισήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα αναζητηθούν τρόποι για την περαιτέρω χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο σχέδιο διάσωσης, μόνο εάν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα πληροί τα όσα έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Οκτώβριο και εφόσον κριθεί επιτυχής μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
«Δεν μπορώ να δώσω ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το είδος της ελάφρυνσης του χρέους ή την περαιτέρω πορεία του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Φουκς: Κρίσιμος ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης
Την ίδια ώρα το υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ (CDU) Μίκαελ Φουκς μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερους αποστάτες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Bundesdag αυτή την εβδομάδα για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αν δεν υπάρξει μια σαφής δέσμευση από το ΔΝΤ, τότε «θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότεροι» από 60 διαφωνούντες που ήταν στην ψηφοφορία του Ιουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φουκς.
Υπ. Εξωτερικών Φινλανδίας: «Πονοκέφαλος για δεκαετίες θα είναι η Ελλάδα»
Η Ελλάδα θα αποτελεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι, και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.
«Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας για δεκαετίες, θα έλεγα, εάν η Ευρωζώνη μείνει ενωμένη», δήλωσε σήμερα ο Σόινι σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση YLE.
Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός υπουργός δήλωσε: «Μία απόλυτη μείωση του χρέους νομίζω ότι αποκλείεται, η Γερμανία είναι επίσης κατά. Σε άλλα θέματα (περιόδους αποπληρωμής, επιτόκια) πρέπει να διαπραγματευθούμε».
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ενισχύσει επίσης τη γνώση για το πακέτο, ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται στην πραγματικότητα από την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόινι.
Το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών του Σόινι είναι γνωστό για την αντίθεσή του σε προγράμματα διάσωσης, αλλά αναγκάσθηκε να στηρίξει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του στην κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχει από τον Μάιο του 2015.
«Θεωρώ ακόμη ότι η πολιτική διασώσεων είναι κακή πολιτική… Αλλά στην πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς δυσάρεστες αποφάσεις», είπε.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr