powered by

Kυπριακός κινηματογράφος: Φώτα, κάμερα... business

Ένα άγνωστο κομμάτι της κυπριακής επιχειρηματικότητας είναι ο κινηματογράφος. Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για το κράτος, καθώς η ανάπτυξη του θα βοηθούσε σημαντικά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση του τουρισμού.

Μέσα από ένα πρόγραμμα κινήτρων, το νησί θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες παραγωγές στην Κύπρο. Ωστόσο, η απουσία κινήτρων απωθεί τους ενδιαφερόμενους από την Κύπρο και τους στρέφει σε Μάλτα και Ελλάδα. Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι φορείς- τόσο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, όσο και οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί-  τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τα οποία φαίνεται ότι και συμφωνήθηκαν αλλά και χάθηκαν μεγάλες συνεργασίες.

Ο κυπριακός κινηματογράφος
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα τέσσερεις ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες πήραν έγκριση για χρηματοδότηση από το 2012. Πρόκειται για τις ταινίες:
-H ιστορία της πράσινης γραμμής, του Πανίκου Χρυσάνθου (μεγάλου μήκους),
-Roz Marie, του Άδωνη Φλωρίδη (μεγάλου μήκους)
-Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά (μεγάλου μήκους) και
-Boy on the bridge, του Πέτρου Χαραλάμπους.

Ετοιμάζεται να αρχίσει γυρίσματα η ταινία London Golden Apple του Λίνου Παναγή.

Από την τοπική παραγωγή στη διεθνή
 Ο κινηματογράφος λαμβάνει 1 εκατ. ευρώ από το κράτος για τις ανάγκες της αναπτυξιακής πολιτικής. Το ζητούμενο, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, είναι όπως η Κυβέρνηση δώσει άμεσα κίνητρα για ξένες παραγωγές. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινήτρων για προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Κύπρο. Μια πολιτική που ακολουθείται απ’ όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και από έναν μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως που επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πολλά τα οφέλη για την οικονομία
Όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι, μια ξένη ταινία από την Αίγυπτο είχε στο νησί μας μια βδομάδα γυρίσματα. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ μικρό διάστημα, σε σχέση με τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος. Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι χώρες οι οποίες εφάρμοσαν κίνητρα παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η Λιθουανία που διαθέτει σχετικά κίνητρα, έχει  15 εκατ. τζίρο που διοχετεύονται στην αγορά και στις υπηρεσίες της χώρας μέσα από διαφόρους τομείς (όπως τους τεχνικούς, ενδυματολόγους, αλλά και στον κλάδο των κατασκευών).

Πληροφορίες για το ρεπορτάζ εξασφαλίστηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και από το αφιέρωμα που έκανε το ένθετο πολιτισμού Ηδύφωνο της εφημερίδας Σημερινή, για το κυπριακό σινεμά τον περασμένο Ιούλιο.

 

Δειτε Επισης

Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)