Kυπριακός κινηματογράφος: Φώτα, κάμερα... business

Ένα άγνωστο κομμάτι της κυπριακής επιχειρηματικότητας είναι ο κινηματογράφος. Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για το κράτος, καθώς η ανάπτυξη του θα βοηθούσε σημαντικά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση του τουρισμού.

Μέσα από ένα πρόγραμμα κινήτρων, το νησί θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες παραγωγές στην Κύπρο. Ωστόσο, η απουσία κινήτρων απωθεί τους ενδιαφερόμενους από την Κύπρο και τους στρέφει σε Μάλτα και Ελλάδα. Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι φορείς- τόσο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, όσο και οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί-  τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τα οποία φαίνεται ότι και συμφωνήθηκαν αλλά και χάθηκαν μεγάλες συνεργασίες.

Ο κυπριακός κινηματογράφος
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα τέσσερεις ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες πήραν έγκριση για χρηματοδότηση από το 2012. Πρόκειται για τις ταινίες:
-H ιστορία της πράσινης γραμμής, του Πανίκου Χρυσάνθου (μεγάλου μήκους),
-Roz Marie, του Άδωνη Φλωρίδη (μεγάλου μήκους)
-Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά (μεγάλου μήκους) και
-Boy on the bridge, του Πέτρου Χαραλάμπους.

Ετοιμάζεται να αρχίσει γυρίσματα η ταινία London Golden Apple του Λίνου Παναγή.

Από την τοπική παραγωγή στη διεθνή
 Ο κινηματογράφος λαμβάνει 1 εκατ. ευρώ από το κράτος για τις ανάγκες της αναπτυξιακής πολιτικής. Το ζητούμενο, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, είναι όπως η Κυβέρνηση δώσει άμεσα κίνητρα για ξένες παραγωγές. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινήτρων για προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Κύπρο. Μια πολιτική που ακολουθείται απ’ όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και από έναν μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως που επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πολλά τα οφέλη για την οικονομία
Όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι, μια ξένη ταινία από την Αίγυπτο είχε στο νησί μας μια βδομάδα γυρίσματα. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ μικρό διάστημα, σε σχέση με τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος. Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι χώρες οι οποίες εφάρμοσαν κίνητρα παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η Λιθουανία που διαθέτει σχετικά κίνητρα, έχει  15 εκατ. τζίρο που διοχετεύονται στην αγορά και στις υπηρεσίες της χώρας μέσα από διαφόρους τομείς (όπως τους τεχνικούς, ενδυματολόγους, αλλά και στον κλάδο των κατασκευών).

Πληροφορίες για το ρεπορτάζ εξασφαλίστηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και από το αφιέρωμα που έκανε το ένθετο πολιτισμού Ηδύφωνο της εφημερίδας Σημερινή, για το κυπριακό σινεμά τον περασμένο Ιούλιο.

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή