Powered by

Αντιδράσεις από άλλες χώρες για χαλούμι

Το γεγονός ότι κάποιες ξένες εταιρείες έχουν θορυβηθεί για το θέμα του χαλουμιού, δείχνει και την ορθότητα της κατάθεσης του φακέλου από την Κύπρο, αλλά και τη σημαντικότητα του προϊόντος μας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες ότι βρετανικές, κυρίως, εταιρείες σχεδιάζουν να πείσουν την κυβέρνησή τους να υποβάλει ένσταση για το χαλούμι, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι καθώς είμαστε σε περίοδο ενστάσεων, δικαιούνται τα διάφορα κράτη που θεωρούν ότι το χαλούμι είναι δικό τους παραδοσιακό προϊόν ή που έχουν έννομο συμφέρον, να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Σημείωσε όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση για επίσημη υποβολή ενστάσεων.

“Το γεγονός ότι κάποιοι αυτή τη στιγμή έχουν θορυβηθεί δείχνει και την ορθότητα της κατάθεσης του φακέλου για το χαλούμι διότι όσο εκκρεμεί ο φάκελος, καμία χώρα δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση να το κατοχυρώσει”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και ότι φανερώνουν τη σημαντικότητα του προϊόντος. Σημείωσε δε ότι όταν κατοχυρωθεί το χαλούμι τότε θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον τόπο μας με αύξηση της ζήτησης, καθώς οι ξένες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν χαλούμι.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η λήψη απόφασης από την ΕΕ αναμένεται να γίνει μετά την περίοδο των ενστάσεων.

Εξήγησε ότι εάν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου δεν υποβληθεί ένσταση τότε αυτόματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κατοχυρώσει το χαλούμι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Διαφορετικά, είτε η Επιτροπή θα απορρίψει τις ενστάσεις και θα το κατοχυρώσει, ή θα ζητήσει από το κυπριακό κράτος να απαντήσει σε αυτές τις ενστάσεις.

Ο κ. Κουγιάλης, σε μια προσπάθεια αποτροπής υποβολής ενστάσεων, προγραμματίζει να συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του και άλλους ομολόγους του στις 7 του Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο Συμβουλίου Υπουργών.

Αποφασισμένοι για το χαλούμι οι Βρετανοί τυροκόμοι 
Την αντίδραση Βρετανών παραγωγών προκαλεί η προώθηση της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλουμιού ως κυπριακού τυριού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μιλώντας στο περιοδικό The Grocer, που δημοσιεύει νέα γύρω από τη βρετανική αγροτική παραγωγή, ενδιαφερόμενοι τυροκόμοι της Βρετανίας δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την παραγωγή τυριού το οποίο ονομάζουν χαλούμι. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για το χαλούμι εκτός Κύπρου.

Η Ραζάν Αλσούς, ιδρύτρια της τυροκομικής εταιρείας Yorkshire Dama Cheese στη βορειοανατολική Αγγλία, λέει ότι θα αμφισβητήσει νομικά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως τυριού που μπορεί να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το χαλούμι ήταν αρχικά τυρί που παρασκευαζόταν από Βεδουίνους της Μέσης Ανατολής, σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Συρία πριν η παραγωγή του εξαπλωθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η κα Αλσούς σημειώνει εξάλλου ότι η απονομή κυπριακού ΠΟΠ στο χαλούμι θα αποτελέσει πλήγμα για τους ήδη υπό πίεση Βρετανούς γαλακτοπαραγωγούς.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Συνδέσμου Προστατευόμενων Ονομασιών Τροφίμων Δρ Μάθιου Ο’Κάλαχαν εκτιμά ότι οι περισσότεροι παραγωγοί χαλουμιού στη Βρετανία θα αμφισβητήσουν την κίνηση για απονομή ΠΟΠ στο κυπριακό τυρί, προειδοποιώντας πως οι ανάλογες προσφυγές θα μπορούσαν να υποβληθούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από τους τυροκόμους της χώρας να υποβάλλουν έως το Σεπτέμβριο ενδεχόμενες ενστάσεις ως προς την ευρωπαϊκή διαδικασία κατοχύρωσης του κυπριακού χαλουμιού.

Ένας άλλος τυροκόμος, ο Μαρκ Χάρντι από την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων High Weald Dairy στη νότια κομητεία του Σάσεξ, λέει επίσης ότι η επιχείρησή του θα υποστεί πλήγμα αν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κυπριακό χαλούμι.

Όπως προσθέτει όμως μιλώντας στο The Grocer, ο ίδιος θα συνεχίσει ανεξαρτήτως εξελίξεων να παράγει χαλούμι, ακόμα και αν υποχρεωθεί να το πουλά με διαφορετικό όνομα. «Ελπίζω ότι οι πελάτες μας θα ξέρουν περί τίνος τυριού πρόκειται», δηλώνει ο Βρετανός γαλακτοκόμος.

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%