Powered by

ΕΚΤ: Βλέπει πιθανούς κίνδυνους από Κίνα και ΗΠΑ για ευρωζώνη

Η αστάθεια στη χρηματοοικονομική αγορά της Κίνας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στις αντιξοότητες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου 2015.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης διαπιστώνεται ότι οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι πως η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αντέξει μια κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία είχε ήδη δείξει σημάδια υποχώρησης στα μέσα Ιουλίου, όταν και συνεδρίασε η ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παρέμεινε μέτρια και σταδιακή, σύμφωνη με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά αυτό ήταν «απογοητευτικό» αποτέλεσμα καθώς το πραγματικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις κοντά στα επίπεδα του 2008, ενώ οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης και 16ης Ιουλίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Παραμένει ο κίνδυνος να είναι η ανάπτυξη χαμηλότερη από τις προβλέψεις, ανέφερε η ΕΚΤ, με κάποια στοιχεία, όπως τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή την άνοιξη, να υποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να υφίστανται αδυναμίες και αβεβαιότητες.

«Ειδικότερα, οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο, δεδομένου του εξέχοντος ρόλου της χώρας αυτής στο παγκόσμιο εμπόριο», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να επιδεινωθεί από αρνητικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς», προστίθεται στα πρακτικά.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ΕΚΤ εξέφρασε λίγες μόνο ανησυχίες, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι ήταν περιορισμένοι και μια συμφωνία διάσωσης, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στην εν λόγω συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τα άλλα προγράμματα στήριξης. Η ΕΚΤ τον Μάρτιο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, κυρίως σε κρατικά ομόλογα, που στόχο έχει να διατηρηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016..

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου