Στην ελληνική Βουλή το τρίτο μνημόνιο
07:40 - 12 Αυγούστου 2015
Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή - και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της - το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική Κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.
Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης" περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι το εν λόγω σχέδιο νόμου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, τον επικεφαλής του "Ποταμιού" Στ. Θεοδωράκη, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, προκειμένου να τους ενημερώσει για την συμφωνία.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει "δύσκολα και επώδυνα μέτρα", αλλά ήταν "η καλύτερη δυνατή".
Υπογράμμισε ότι στην συμφωνία "δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών" και ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα "είναι οριακές", ενώ για τα προαπαιτούμενα είπε ότι "είναι αρκετά" και ως βασικότερα ανέφερε το φυσικό αέριο, τις πρόωρες συντάξεις και σειρά μέτρων για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
"Με το προηγούμενο πρόγραμμα η Ελλάδα καλείτο την περίοδο 2015-2018 να παράγει πλεονάσματα της τάξης του 4,3% κατά μέσο όρο ετησίως, τώρα μιλάμε για μια πολύ ήπια προσαρμογή, καθώς η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει πλεονάσματα εφέτος -0,5%, το 2016 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%", είπε ο Υπουργός Οικονομίας.
Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι προβλέψεις είναι να υπάρξει μεταστροφή από το α` η β` τρίμηνο του 2016, που θα είναι όμως οριακά υφεσιακό έτος, και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.
Aπέφυγε να σχολιάσει τη στάση των Γερμανών για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά ακολούθησε "μια συντεταγμένη διαδικασία" και ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους τέσσερις θεσμούς.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ