Powered by

Κέρδισε €100 δισ. η Γερμανία από την ελληνική κρίση

Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε ευρώ από τα 90 δισεκατομμύρια που χρωστά στη Γερμανία, η τελευταία και πάλι βγαίνει κερδισμένη από την ελληνική κρίση.

Με τον τίτλο «Τα κέρδη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση», το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς αναδεικνύει πώς επωφελήθηκαν τα γερμανικά κρατικά ταμεία, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο γερμανικός προϋπολογισμός εξοικονόμησε συνολικά €100 δισεκατομμύρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στροφή των επενδυτών στο «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών ομολόγων, που «έριξε» το κόστος δανεισμού του γερμανικού κράτους.

Η γερμανική οικονομία επωφελήθηκε, επίσης, από την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (κυρίως των χαμηλών επιτοκίων), που υιοθετήθηκε για να στηρίξει τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η έρευνα, κάθε φορά που υπήρχαν κακές ειδήσεις από την Ελλάδα, τα επιτόκια για το 10ετές γερμανικό ομόλογο μειώνονταν κατά 1,5%. Αντίστοιχα, όταν οι ειδήσεις από την Ελλάδα ήταν θετικές, τα επιτόκια αυξάνονταν 1,5%.

Το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει ότι «ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε ευρώ από τα 90 δισεκατομμύρια που χρωστά στη Γερμανία (μέσω των δανείων του ESM, της ΚWF και του ΔΝΤ), η τελευταία και πάλι βγαίνει κερδισμένη από την ελληνική κρίση.»

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Ο MSCI αναβαθμίζει την Ελλάδα-Ένα βήμα πιο κοντά στις developed markets
Πώς οι δασμοί Τραμπ θα πλήξουν την ελληνική οικονομία-Τα τρία σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος
Σημαντική άνοδος κατά 5,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά τον Μάιο
Τι προβλέπουν 26 οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δις το πεντάμηνο στην Ελλάδα-Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δις
Ισχυρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν διεθνείς οίκοι...Μπαράζ θετικών εκθέσεων και υψηλότερες τιμές-στόχοι
Ανακάμπτει η πλήρης απασχόληση-Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι
Το θερινό «στοίχημα» της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών-Στο μικροσκόπιο των οίκων FTSE, S&P και Stoxx
Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο