Δ. Δημητρίου: Κινείται η νεανική επιχειρηματικότητα

Αλλαγή της νοοτροπίας ανάμεσα στους νεαρούς και τάση προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, βλέπει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o κ. Δημητρίου σημειώνει ότι παρατηρεί μια κινητοποίηση της νεανικής επιχειρηματικότητας το τελευταίο διάστημα αλλά και σοβαρές προσπάθειες από διάφορους φορείς για ανάπτυξη των startups. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα με κυριότερο την διευκόλυνση του επιχειρείν, την σημαντική αναβάθμιση της τεχνολογίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και την περαιτέρω καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ερ. Πώς κρίνετε τα επίπεδα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο; 
Δυστυχώς η κοινωνία μας αλλά και η οικονομία γενικότερα αναπτύχθηκε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μισθοσυντήρητη με αποτέλεσμα να εμπεδωθεί μια λανθασμένη κουλτούρα που ήθελε τους νέους να ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων τους και να στοχεύουν σε μια θέση είτε στο δημόσιο, είτε στον τραπεζικό τομέα. Αυτή η αντίληψη δεκαετιών δεν θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά μέσα σε μια νύχτα, ωστόσο, είναι με ικανοποίηση που παρατηρείται μια κινητοποίηση της νεανικής επιχειρηματικότητας το τελευταίο διάστημα αλλά και σοβαρές προσπάθειες από διάφορους φορείς για ανάπτυξη αυτού που ονομάζουμε “startups”. Ξέρετε, η κρίση, πέραν των πολλών και πρωτόγνωρων προβλημάτων που επέφερε, είχε και τα θετικά της. Ένα λοιπόν από αυτά είναι η ώθηση που δίνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα. Για μας, στην Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗ.ΣΥ. αυτός είναι πρωταρχικός στόχος για τον οποίο δεν μένουμε απλά στα λόγια αλλά προχωρούμε ενεργά σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και την παροχή πληροφοριών με γνώμονα να αξιοποιήσουμε ακριβώς το κεφάλαιο των επιστημόνων που η Κύπρος διαθέτει. Έχουμε λοιπόν δρόμο να διανύσουμε, αλλά όπως είπε και ο Πλάτωνας, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. 

Ερ. Η Κύπρος διαθέτει μεγάλο αριθμό πτυχιούχων, με μια μεγάλη μερίδα από αυτούς να είναι άνεργοι. Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; 
Θα πρέπει να πω ότι η πολιτεία έπραξε αρκετά το τελευταίο διάστημα επαναφέροντας την οικονομία σε σταθερότητα και τροχοδρομώντας τις συνθήκες ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα με κυριότερο την διευκόλυνση του επιχειρείν, την σημαντική αναβάθμιση της τεχνολογίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και την περαιτέρω καταπολέμηση της γραφειοκρατίας όπου μπορεί να έγιναν κάποια βήματα αλλά έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Το ζητούμενο δεν είναι η πολιτεία να ανοίξει θέσεις στο δημόσιο αλλά να συνεχίσει η στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη η οποία θα επιφέρει και την δημιουργία θέσεων. Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν στους νέους να δημιουργήσουν ούτως ώστε να μεταβούμε από μια οικονομία μισθοσυντήρητη, όπως ανέφερα και προηγουμένως σε μια παραγωγική. Αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και την φυγή νέων στο εξωτερικό αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου επιλέγεται το εξωτερικό από συμπολίτες μας για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών αφού εκεί βρίσκουν πιο πρόσφορο έδαφος. Η Πολιτεία οφείλει επίσης να παρέχει κίνητρα αλλά και κατεύθυνση. Η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου θα ήταν για παράδειγμα μια στρατηγική κίνηση που θα μπορούσε να αναδείξει την Κύπρο σε νέου τύπου επιχειρηματικό κέντρο, εμπλουτίζοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες και ενισχύοντας ουσιαστικά την οικονομία. Διαθέτουμε το ταλέντο, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, άρα καιρός να κάνουμε τα αναγκαία βήματα προς τα εμπρός.

Ερ. Υπάρχουν ταλαντούχοι επιστήμονες που διαπρέπουν στα startups. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα παραδείγματα επιτυχίας τους;
Μα ακριβώς ως φάροι και παραδείγματα προς μίμηση που θα εμπνεύσουν κι’ άλλους ταλαντούχους νέους να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Εδώ, η παιδεία έχει να διαδραματίσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο αφού η επιθυμητή αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας δεν μπορεί παρά να αρχίσει από τα σχολεία. Θα πρέπει επιτέλους τα σχολεία μας να μετατραπούν από φυτώρια παραγωγής αποφοίτων χωρίς κατεύθυνση, σε παρόχους των αναγκαίων εχέγγυων για μια νέα γενιά που στόχο έχει να παράξει δημιουργικά και να μπορεί να σταθεί στις δικές της δυνάμεις. Οφείλουμε επιτέλους να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να εδράζεται όχι στην εξυπηρέτηση των εμπλεκομένων αλλά των παιδιών μας που ενσαρκώνουν άλλωστε το μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα, η πολιτεία οφείλει να συζητήσει με αυτούς που πέτυχαν τα όποια προβλήματα και δυσκολίες αντιμετώπισαν ούτως ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να διευκολυνθεί έτσι ο δρόμος για αυτούς που θα ακολουθήσουν. 

Ερ. Τι εισηγείστε ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθεί η παραγωγικότητα στο Δημόσιο Τομέα;
Να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι δεν χρειάζονται εισηγήσεις αλλά η βούληση να ακολουθήσουμε άλλα επιτυχημένα παραδείγματα και υπάρχουν πολλά εντός και εκτός Ευρώπης. Η καλύτερη λοιπόν συνταγή αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που σημειώνουμε ότι τόσο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσο και η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Παρά τω Προέδρω ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια και με δεδομένη την επιζήτηση εμπειρογνωμοσύνης από εταίρους που πέτυχαν στο e-governance, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην λειτουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρηματιών, αυτό δηλαδή που ονομάζεται διεθνώς one stop shop ούτως ώστε να μειώσουμε ουσιαστικά τους χρόνους εξυπηρέτησης, την ποιότητα των υπηρεσιών, την απλούστευση των διαδικασιών και να καταστήσουμε τεχνολογικά και άλλως πως την Κύπρο σε ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό, τόσο για ξένους επενδυτές αλλά και για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών. Μόνο έτσι θα σταματήσει η φυγή νέων που καταφεύγουν σε άλλες πιο ελκυστικές αγορές για να υλοποιήσουν τα πλάνα τους. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί ο τομές υπηρεσιών περαιτέρω. Οι συνθήκες υπάρχουν, η θέληση υπάρχει και οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες. 

Ερ. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα οικονομικά οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού;
Τα οικονομικά οφέλη είναι πολλαπλά και πραγματικά με λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι, στα πλαίσια μιας στείρας άρνησης, επιλέγουν συνειδητά να εθελοτυφλούν. Αν ανατρέξουμε στους κύριους πυλώνες της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ναυτιλία θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού θα είναι τεράστια. Πάρτε για παράδειγμα το νηολόγιο μας όπου με την άρση του παράνομου εμπάργκο θα αναπτυχθεί ουσιαστικά. Στον τομέα του τουρισμού, μια Ενωμένη Κύπρος έχει να αξιοποιήσει ουσιαστικά οφέλη ως πόλος έλξης και για νέες αγορές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ενώ θα μπορέσει επίσης να καταστεί κέντρο κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον τομέα των υπηρεσιών, η πολιτική σταθερότητα θα ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της Κύπρου για ξένους επενδυτές. Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι αναπτύξεις σε Αμμόχωστο και άλλες περιοχές που θα ενισχύουν την οικονομία αλλά και την απασχόληση. Είναι πολλά τα οφέλη και σίγουρα δεν εξαντλούνται στα πλαίσια αυτής της απάντησης.  Είναι ωστόσο προφανές ότι τα οφέλη είναι ουσιαστικά και δεν περιορίζονται μεσοπρόθεσμα αλλά αφορούν το μέλλον μας, τις νέες γενιές και μια ευημερούσα πατρίδα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ;
Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του Δημοκρατικού Συναγερμού ιδρύθηκε το 1987 και τον Νοέμβριο του 2014 μετεξελίχθηκε σε Σωματείο. Έχει να επιδείξει πλούσια δράση και συμβολή σε επιστημονικά θέματα και οι εισηγήσεις της διαχρονικά υιοθετούνται από τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σκοπός της Οργάνωση είναι ακριβώς η λειτουργία της ως δεξαμενή σκέψης που να παράγει ουσιώδη πολιτική σε καίριους και σημαντικούς τομείς που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Με μέλη της νέους επιστήμονες ηλικίας 30 με 45 ετών, η ΟΝΕ αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας, τις ανησυχίες και τις προκλήσεις της νέας γενιάς και στοχεύει στην αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων μέσω της παραγωγής πολιτικής. Είμαστε στην ουσία η φωνή των νέων επιστημόνων που δεν διστάζει να συγκρουστεί με κατεστημένα και παρωχημένες αντιλήψεις, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για μας και την πατρίδα μας. 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο