Powered by

Γερμανία: Απότομη πτώση εμπιστοσύνης επενδυτών

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σημείωσε απότομη πτώση τον Αύγουστο toy 2015 στη Γερμανία λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που παρατηρείται και η οποία θολώνει κάπως τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σύμφωνα με το κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας ZEW.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου ΖΕW, ο οποίος παρακολουθείται ευρέως, σημείωσε πτώση της τάξης των 4,7 μονάδων στις 25 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά μηνιαία πτώση, καθώς οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών FactSet εκτιμούσαν ότι θα υπήρχε άνοδος αυτό το μήνα στις 31,5 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομική μηχανή συνεχίζει να δουλεύει σταθερά. Ωστόσο, υπό το φως των υφιστάμενων γεωπολιτικών και παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων μια σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία μεσοπρόθεσμα είναι απίθανη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ινστιτούτου Κλέμενς Φουέστ.

Γι αυτό η οικονομική εμπιστοσύνη έχει σημειώσει πτώση, πρόσθεσε.

Το κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας ZEW στο Mannheim ανέφερε πως ο επενδυτικός δείκτης και οι υπολογισμοί των αναλυτών, ο οποίος στοχεύει στο να προβλέπει οικονομικές εξελίξεις έξι μηνών, έπεσε στο 25, από το 29,7 τον Ιούλιο. Το νούμερο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο, και συγκρίνεται με έναν μέσο όρο του 31,9 ο οποίος έχει υπολογιστεί από αναλυτές του Bloomberg.

Πριν από ένα μήνα, το ΔΝΤ περιόρισε τον δείκτη της παγκόσμιας ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τις διακυμάνσεις στις χρηματαγορές της Ελλάδας και της Κίνας. Με την Ελλάδα να περιμένει την ψήφιση της νεοσύστατης συμφωνίας, η Κίνα προχώρησε στην μεγαλύτερη υποτίμηση του γουαν εδώ και δύο δεκαετίες, κάτι που επηρέασε άμεσα τις παγκόσμιες αγορές.

Παρόλα αυτά, η οικονομία της Γερμανίας υποστηρίζεται από χαμηλό ρεκόρ ανεργίας και επιτόκια τα οποία επιβοηθούν τους καταναλωτές. Παράλληλα, η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ έφτασε το 0,5% το δεύτερο τρίμηνο και θα παραμείνει σε αυτό το νούμερο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπό-δείκτης που μετρά την άποψη των ερωτηθέντων για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία τώρα, βελτιώθηκε σε κάποιο μικρό βαθμό τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 1,8 μονάδες στις 65,7 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η σχετική ανάπαυλα που σημειώθηκε στην ελληνική κρίση δεν καθησύχασε τους Γερμανούς επενδυτές.

«Η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης επενδυτών καταδεικνύει ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της, οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ανάκαμψη της Γερμανίας», είπε ο Τζέιμς Χάουατ της Capital Economics.

Πρόσθεσε ότι «η πτώση του δείκτη αντικατοπτρίζει τα υποτονικά πρόσφατα στοιχεία για τη δραστηριότητα, περιλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής και του PMI, που υποδηλοί ότι η γερμανική ανάκαμψη δεν θα αυξήσει ρυθμούς κατά πολύ».

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ/newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου