Aντίστροφη μέτρηση για παραμονή ή Grexit
16:06 - 09 Ιουλίου 2015
Τα άμεσα βήματα της Ελλάδας των επόμενων ημερών καταγράφουν οι Financial Times τονίζοντας ότι το αποτελέσματα των εντατικών ζυμώσεων θα καταλήξουν είτε σε μια οριστική συμφωνία είτε στο αρνητικό σενάριο του Grexit.
Οι Ευρωπαίοι έδωσαν τελεσίγραφο για συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο, η Αθήνα επισήμως κατέθεσε αίτημα για νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, ενώ πολλά πρέπει να γίνουν πριν τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των αρχηγών-κρατών.
Μάλιστα, οι FT τονίζουν ότι τα βήματα των επόμενων ωρών και ημερών αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.
Στο νέο αίτημά της προς τον ESM η Ελλάδα τόνισε πως θα καταθέσει άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που έντονα εδώ και καιρό ζητούν από τη χώρα οι θεσμοί.
Προπαρασκευαστική εργασία επί των μέτρων που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά θα γίνει από το Euro Working Group, το οποίο πραγματοποιεί την τεχνοκρατική αξιολόγηση και δουλειά πριν από κάθε Eurogroup. Σε αυτό το σημείο θα ξεκαθαριστούν τα σημεία σύγκλισης ή απόκλισης των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα πολιτικές ζυμώσεις καθορίζουν με τον δικό τους τρόπο τις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, διαχρονικά πιστεύει ότι η στήριξη από τον ESM σε μια χώρα πρέπει να παραχωρείται μόνο όταν τίθεται υπό απειλή ολόκληρο το ευρωσύστημα.
Πιο κρίσιμη ακόμη και από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής , εάν τελικά πραγματοποιηθεί, είναι η συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο, στο οποί ο θα αποκρυσταλλωθεί η εικόνα σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας, των πιστωτών της και εάν υπάρχει έδαφος για σύναψη ενός νέου προγράμματος για τη χώρα.
Εάν το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το δυσεπίλυτο, όπως αποδεικνύεται, ελληνικό ζήτημα πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής (12 Ιουλίου).
Εάν όμως δεν επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup τότε οι ηγέτες των 28 της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Κυριακή, προκειμένου να εξετάσουν πως μπορούν να ξεφύγουν από το χάος, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι Financial Times. Πάντως, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι αρχηγοί κρατών θα εξετάσουν με Σύνοδο ή χώρας μέτρα αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση σε επίπεδο φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση για ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας.
Καταληκτικά, οι FT τονίζουν πως εάν δεν κυλήσουν όλα ομαλά και βάσει σχεδίου τα βλέμματα την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στην ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί τις ελληνικές τράπεζες. Με την προοπτική μιας πλήρους χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, το ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον ELA, ο οποίος με το σημερινό του επίπεδο στα 89 δισ. κρατά στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες.