Powered by

Τσίπρας: Το πείραμα της λιτότητας απέτυχε

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, μία μετά το ναυάγιο στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και τα νέα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την ελληνική πλευρά. Παρόντες στην ολομέλεια του σώματος ήταν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τσίπρας: Δεν επιδιώκουμε τη ρήξη
με την Ευρώπη αλλά με το παλαιό κατεστημένο

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, κυρίως σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου αλλά και για την Ευρώπη. Βρίσκομαι ανάμεσά σας μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Λίγες μόνο μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που εγκλωβίζουν την κοινωνία και την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Όλα αυτά μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τις τράπεζες κλειστές και με τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν τον κόσμο με όσα έλεγαν» τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το δημοψήφισμα επιδιώκει να επαναβεβαιώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη με πιο δίκαιους όρους. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έγιναν αυτούς τους πέντε μήνες, αλλά για τη θέση της Ελλάδας αποδίδονται κυρίως όσα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η προσπάθεια που έχει μέχρι στιγμής εξουθενώσει τον ελληνικό λαό. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία εκτοξεύθηκε, η φτώχεια επίσης εκτοξεύθηκε και το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε ενώ το χρέος μεγάλωσε σε τεράστιο βαθμό».  

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Διεκδικούμε μια δίκαιη συμφωνία, μέσω της οποίας θα έχουμε βιώσιμες λύσεις και προοπτική για την Ελλάδα και με τα βάρη να κατανέμονται πιο δίκαια και σε αυτούς που για χρόνια δεν πλήρωσαν όσα έπρεπε».

«Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Δόθηκαν χρήματα που δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν λεφτά που έσωσαν τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες. Από τον Αύγουστο του 2014 έχει να πάρει η Ελλάδα δόσεις βάσει του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο όχι επειδή υπήρχε ιδεολογική διαφορά αλλά επειδή πολύ απλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Και ενώ είχαμε να λαμβάνουμε δόσεις της τάξης των 7 δισ. την ίδια ώρα είχαμε να καταβάλουμε δόσεις για χρέη 17,5 δισ.».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε ιδιαίτερα έντονα κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας. «Είχαμε απάτες, σπατάλες και κακοδιαχείριση. Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο, τους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Στόχος των δικών μας προτάσεων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προηγούμενη δεν ήθελαν να λάβουν αυτά τα μέτρα. Τα καρτέλ, η αλόγιστη αγορά της τηλεόρασης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης σε συνδυασμό με όσα θα μας προτείνουν οι εταίροι μας μπορούν να δώσουν λύσεις».

«Δεν ήρθαμε για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα παλαιά κατεστημένα. Στην πραγματικότητα είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα το μεγάλο ζήτημα της λιτότητας. Έχουμε στην Ευρώπη μια ιστορία συγκλίσεων όχι διαφωνιών. Άλλωστε μιλούμε για την Ενωμένη Ευρώπη και όχι τη διχασμένη. Καλούμαστε να βρούμε μια καλή λύση και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιούνκερ: Να ενισχύσουμε το ευρώ
Παρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα. «Με δεδομένη την ελληνική κρίση πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε με όλα τα κράτη, τα οποία θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία ότι θα πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη νομισματική ένωση».

Τουσκ: Μας απέμειναν τέσσερις μέρες
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε και ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ελλάδα.
«Ζήτησα να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να βρούμε λύσεις για την Ελλάδα. Δεν έχει σημασία πλέον γιατί έγινε το δημοψήφισμα, ποιος έχει δίκαιο ή άδικο. Ότι έγινε, έγινε. Μετά την τελευταία Σύνοδο έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει δύσκολος δρόμος μπροστά μας. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τέσσερις μέρες μπροστά μας και πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε το θέμα. ¨Όπως κάποτε είπε ο Πλούταρχος το να βρεις ένα στόχο είναι εύκολο, το να καταφέρεις να τον πιάσεις είναι δύσκολο. Ας αποδείξουμε ότι είχε άδικο».

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης