Μίνι οδικός χάρτης για συμφωνία από την Ελλάδα
14:41 - 08 Ιουλίου 2015
Ακολουθώντας τον μίνι οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Τρίτης, 7 Ιουλίου, η Ελλάδα κατέθεσε νέο αίτημα χρηματοδότησης από τον ESM ενώ μέχρι το πρωινό της Παρασκευής, 10 Ιουλίου, θα κατατεθούν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα περιλαμβάνουν τόσο μέτρα ανάπτυξης όσο και μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι θα πείσουν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητήσει με τους εταίρους της για βελτίωση των προτάσεων που θα κατατεθούν.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτημα για νέο δάνειο από τον ESM κατέθεσε την Τετάρτη (8/7) η Αθήνα, όπως επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους του μηχανισμού.
Το αίτημα επιβεβαιώθηκε και από το Eurogroup, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, το αίτημα αφορά τριετές δάνειο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild νωρίτερα που επικαλείται γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και, αν στεφθεί με επιτυχία, ενδέχεται να παραταθεί.
Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Για μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Τι είναι ο ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM) είναι η «ομπρέλα» που σχεδιάζουν τα κράτη - μέλη της Eυρωζώνης για τη μόνιμη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και εμμέσως μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα είδος πτωχευτικού δικαίου για κράτη.
Το βασικό εργαλείο του ESM είναι πιστώσεις και εγγυήσεις για πιστώσεις που θα δίνονται σε υπερχρεωμένα κράτη - μέλη, με επιδοτούμενο επιτόκιο, από τα στιβαρότερα κράτη - μέλη. Στη συμφωνία για τον ESM αναγράφεται ότι κάθε κράτος - μέλος που προσφεύγει στο μηχανισμό είναι υποχρεωμένο αφενός να υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής, αφετέρου να αναλύσει το αν το χρέος του είναι διαχειρίσιμο.