Powered by

Αναστασιάδης: Με αλληλεγγύη στην Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους

Μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε στον απόηχο του ελληνικού δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια της χώρας να επιτύχει αναδιάρθρωση έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε την αποφασιστικότητα με την οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία, όπως υπέδειξε, θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες και ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και την ανάπτυξη που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένους πόρους.

«Και για τα δύο, αυτό που απαιτείται κατά την άποψή μου στην παρούσα φάση είναι να ληφθεί υπόψη η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους έτσι ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ και θα δημιουργεί προοπτικές που να διασφαλίζουν το μέλλον και καλύτερες συνθήκες για τον Ελληνισμό.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είπε ότι «το πρώτο (που θέλω να επισημάνω) είναι ο απόλυτος σεβασμός στην απόφαση του ελληνικού λαού, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από το σύνολο των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

«Το δεύτερο που οφείλω να αναγνωρίσω είναι η θετική προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι η επικράτηση του ΟΧΙ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα σταθεί με αλληλεγγύη στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει αναδιάρθρωση των όρων έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος, «να επιτύχει μέσα από εξαγγελίες και του ιδίου του (Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημαντικές επενδύσεις από κεφάλαια που δικαιούται η Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορεί να γίνουν επενδύσεις και (να πετύχει) όρους που επιτέλους θα λαμβάνουν υπόψη την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα».

Ερωτηθείς αν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι έχει ανταλλάξει μηνύματα μέσω συνεργατών, με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Με άλλους ηγέτες όχι, αλλά η όλη συνεννόηση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι αυτό που απαιτείται είναι πρώτον, ο σεβασμός στην όποια ετυμηγορία του ελληνικού λαού και δεύτερον, η άμεση προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ένα πρόγραμμα στα πλαίσια, στα οποία έχω προαναφέρει» ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής